lipovánok Creative Commons License 2020.07.06 -1 0 165

"

Szerinted hogyan egyeztethető össze a Krisztus követés (kereszténység) az evolúciós elmélettel?

 

Örülnék kimerítő válaszodnak."

 

Kedves creation of believers.

 

Megpróbálok olyan részletesen válaszolni, amennyire csak lehet, és elnézést a késésért, remélem megtalálod a válaszomat.

 

3. hogyan illeszthető a kettő össze (ezt majd a végén taglalom)

 

 

1. Evolució

Én, mivel biológusnak tanultam, naná hogy elfogadtam az evoluciót. Az oktatás valamennyire kitért az evo bizonyítékaira is, de annyira sajnos nem, hogy a megtérésem után ne vontam volna azt kétségbe pár évig, főleg hulladék kreacionista könyvek hatására. 

Mivel tévesen azt hittem, hogy a Bibliában isteni kijelentés a Föld (pontosabban emberiség) 6000 év körüli kora, úgy érteztem, az evo elfogadásával, tulajdonképpen a ker. hitemet tagadnám meg, így eléggé félve kezdtem bele az evo. bizonyítékait tárgyaló könyvek olvasásába.

Arra jutottam 2 hosszú év után, hogy az evo. az egyik leginkább bizonyított tudományos tény. Ha Isten megengedte a Sátánnak, hogy úgy alakítson át minden gént, hogy azzal becsapjon minden értelmesebb hívőt, akkor így jártam, de ez esetben Isten sem lenne túlzottan igazmondó.

De én nem olyannak ismertem meg, úgyhogy számomra az evo. tény.

 

2. Kereszténység

1992-ben tértem meg. Előtte ateista voltam, a megtérésem után két meggyőződés alakult ki bennem. 1. A személyes Isten létezik. 2. Jézus Krisztus igazat mond magáról (nem mások róla), amikor azt állítja, hogy ő isteni származású, és személyes megváltó. Ezeket nem tudom bizonyítani, cáfolni se, igazságukat belső meggyőződés alapján fogadom el. Jóllehet senki más nem bír ilyen Isteni származással, és az eset teljesen egyedi, ezt valódi csodának gondolom.

De semmi olyat nem látok, amely miatt egy természettudományos világképpel bíró embernek el kéne vetni, akár Isten létét, akár Jézust.

 

3. Hogyan illeszthető össze

Tény, hogy a keresztények zöme (de csak az evangéliumiak) nem fogadja el az evoluciót, és az evoluciót vallók zöme pedig Istent utasítja el, mondván az evolució kizárja a teremtést.

Ugyanakkor nem kevés hívő van, aki számára nem skizofrén állapot a kettő együttese, hisz egyrészt az evolució nem nyugdíjazza Istent, másrészt a Biblia isteni kijelentésként való elfogadása nem jelenti azt, hogy az evo. elfogadása valami sátáni dolog lenne, semmivel inkább nem az, mint mondjuk a kvantummechanikáé.

Úgyhogy maradok hívő kreacionista, egészen addig, amíg nekem valaki meg nem cáfolja az evo-t (erre mód lenne, bizonyos evoval össze nem egyeztethető tudományos adatokkal), vagy Isten létét (ezt mondjuk nem tudom mivel lehetne, de várom az ötleteket)

Előzmény: creation of believers (84)