kitadimanta Creative Commons License 2020.07.05 0 0 144

"Az Ezsdrás által megalkotott ószövetségi Tetragrammaton a héber kabbala szerint 72 féle szellemi hatással (Schemhamphoras) rendelkezik,"

A kabbala eleve hibás alapokra épül, de ebbe nem szeretnék ebben a topikban belemerülni, mert csupán mellékszála a történetnek...

 

"A Bibliában megtalálható két "szövetség" magától értetődően nem azonos etika szereppel bír, hiszen az első egy nép számára lett életre hívva, a kítűzött messianisztikus célok megvalósítása érdekében,"

Semmiféle messianisztikus célok nem szerepeltek az "első "szövetségben, amennyiben a 2, 3, és 4, szövetségre gondolsz. Ezek a szövetségek Ábrahámmal (kettő) és Jákóbbal (egy) köttetett méghozzá Él-lel. Az Ószöv Jákób utódait tekinti izraelieknek, egyben kánaániak egyik csoportjának.

Így ezek a szövetségek - a legendák szintjén - Ábrahám családjának és leszármazottainak (többek közt Izrael) jogát biztosították Kánaán területére.

Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot, ha Ábrahám-család leszármazottai – midianiták, moábiták, ammoniták, edomiták – kánaániaknak tekinthetők, akkor unokája, Jákób (Izrael) sem lóghat ki ebből a sorból!

Meg egyébként is:

Hós12:2. "…megbünteti Jákóbot az ő útai szerint…." 7. "Kanaánita ő!"

Az ún. Új szövetség soha nem jött létre, mindvégig csak ígéret maradt Jahve részéről:

3M20:24. „Néktek pedig mondom: Ti örökölni fogjátok az ő földüket, mert én néktek adom azt örökségül, azt a tejjel és mézzel folyó földet. Én vagyok az Úr, a ti Istenetek, a ki kiválasztottalak titeket a népek közül.”

És csak álom maradt a héberek számára, akik Kánaán földjére ácsingóztak...:

Jer3:19. "Azt mondám ugyanis magamban: Miképen tegyelek téged a fiak közé, és adjam néked a kivánatos földet, a pogányok seregének drága örökségét?"

...még Jézus idejében is olyannyira, hogy Jézust, - mint emberáldozat - ennek az ígéretnek a letéteményesének állították be:

Zsid 9:15. „És ezért új szövetségnek a közbenjárója ő, hogy meghalván az első szövetségbeli bűnök váltságáért, a hivatottak elnyerjék az örökkévaló örökségnek ígéretét.”

Ti. Jahve soha nem kötött senkivel szövetséget, még legenda szintjén sem, csupán ígérgetett. Nem is tehetett mást, hiszen Kánaán földjét Él már réges-rég  Ábrahámnak-Jákóbnak adta, s erről mindenki, még a legegyszerűbb ember is tudott:

Jn 4:12. "Avagy nagyobb vagy-é te a mi atyánknál, Jákóbnál, a ki nékünk adta ezt a kutat, és ebből ivott ő is, a fiai is és jószága is?"  - Mondta ezt a zsidónak hitt Jézusnak a szamáriai asszony.

 

"ezzel szemben a másodikat a világ népeinek szánta Pál,..."

Egy fenét szánta a világ népeinek! Szó sincs semmiféle világ népeiről...:D

Rm 3:25 „Kit az Isten eleve rendelt engesztelő áldozatul, hit által, az ő vérében, hogy megmutassa az ő igazságát az előbb elkövetett bűnöknek elnézése miatt,” - Ezek a bűnök Jákób/Izrael bűnei:

Rm11:26-27 „…Eljő Sionból a Szabadító, és elfordítja Jákóbtól a gonoszságokat:. És ez nékik az én szövetségem, midőn eltörlöm az ő bűneiket.”

1Kor 5:7. „…mert hiszen a mi húsvéti bárányunk, a Krisztus, megáldoztatott érettünk."

Gal 4:5. „Hogy a törvény alatt levőket megváltsa, hogy elnyerjük a fiúságot.”

Gal 1: 3-4. „Kegyelem néktek és békesség az Atya Istentől, és a mi Urunk Jézus Krisztustól,

A ki adta önmagát a mi bűneinkért hogy kiszabadítson minket e jelenvaló gonosz világból, az Istennek és a mi Atyánknak akarata szerint.”

 

..."pogányok önjelölt apostola"

Jó, hogy idézőjelbe tetted... Pál soha nem volt a pogányok apostola. Ez csak félrevezetés!

Előzmény: Istenkeres (107)