mmormota Creative Commons License 2020.07.05 0 0 1838

Köszönöm, így már érthető. Azt, hogy a kinyerhető energia szempontjából az egymáshoz viszonyított mozgás számít, a newtoni fizika is kezelte. Az, hogy az energiát nem lehet teljesen a testekhez kötni, akkor lett érdekes, mikor kiderült, hogy a testektől elszakadó, energiát, impulzust közvetítő sugárzás is lehetséges. 

Érdekes, hogy sem az EM elmélet, sem az altrel esetében nem úgy derült ki a sugárzás létezése, hogy a "Hol az energia?" kérdésre keresték a választ. Hanem úgy, hogy a meglevő egyéb ismeretekre, alapelvekre illesztett matematikai modellt vizsgálva ez derült ki.

Az nem kétséges, hogy ez a "Hol az energia?" izgalmas kérdés. Az viszont szerintem kétséges, hogy a továbblépéshez éppen ez a jó kérdés. Persze tudom, hogy ez értéktelen találgatás. Azért gondolom ezt, mert az is lehetséges változat, hogy nem lehet ezt így hellyel, címmel megragadni. Amennyire tudom, az altrel sem képes így megragadni. Mond viszont nagyon is használhatót a kérdésről, hiszen a hullámok energiáját elég jól adja meg ahhoz, hogy a gravitációs detektorokkal megtalálják őket. Ami azt mutatja, hogy nagyon jól modellezi az egymásba olvadó nagyon nagy tömegek viselkedését.

Az, hogy erre képes, de nem ad egyértelmű választ a "Hol az energia?" kérdésre, esetleg arra mutat, hogy nincs is erre egyértelmű válasz, mást kellene kérdezni.

Előzmény: DcsabaS (1833)