vélemény Creative Commons License 2020.07.05 -3 5 22107

Folytatás

Sta Maria Trastevere. A homlokzat 12sz-i, de az ablakokat már a 19sz végén vágták ki. A trónoló Máriát donátorokkal és két sor női alakkal ábrázoló mozaikot a 13sz-ban készítették. Az első  3 és utolsó 3 nőalak már 14sz-i. A könyv szerint ezeket tévesen az okos és a balga szüzekkel azonosították.A portikusz alsó része a 18sz eleji átalakításból származik. A harangtorony román, a fülkében Máriát a gyermekkel ábrázoló mozaik 17sz-i mű.

A portikusz alatt számos keresztény és pogány sírfelirat található, továbbá különböző márvány szobrok  és szarkofágok töredékei is. Ezek egyrészt innen a bazilikából származnak másrészt a 18sz-ban a katakombákból hozták ide őket. A 3 kapu díszes kerete a császárkorban készült, a két szélsőn levő szobrok  viszont már 14sz-i művek, egy kardinális síremlékéről szedték le őket. Még mindig a portikusz alatt látható egy 14sz-i , Angyali Üdvözletet ábrázoló freskó és egy 9sz-i dombormű, amelyen pávák vizet isznak.

A könyv szerint ez az egyik legszebb 12sz-i templombelső, amelyet sem a 16-17sz-i, sem a 19sz-i változtatások nem rontottak el.