DcsabaS_ Creative Commons License 1999.07.15 0 1 132
Kedves Geőcze Zoárd!

Azt hiszem, szinte bármit lehet veszélyesen csinálni és akadnak is, akik a veszélyes életet kedvelik. Ha csak önmagukat veszélyeztetik vele, személy szerint nem kifogásolom.

Más. A hőerőgépészet igen messze esik a plazmafizikától (a kvantumelektrodinamikáról már nem is szólva). Ez persze még egyáltalán nem akadálya annak, hogy az illető értsen az utóbbiakhoz is. Nem egyszer előfordult, hogy valaki orvosból, mérnökből, vagy más szakma felől érkezve vált fizikussá. De ezügyben nem a saját megítélése a mérvadó, hanem inkább a fizikusoké - vagy az utókoré. (Egyébként, itt a Törzsasztalon is ismerek olyan biológust, de még jogászt(!) is, akiből szerintem kiváló fizikus lehetne.)

Visszatérve a rovat tulajdonképpeni témájára. Korábban felvetődött az a kérdés is, hogy vajon a "zérusponti energia" és a "vákuumenergia" azonos fogalmak-e. Nos nem teljesen. Bár a fizikai vákuumban is vannak oszcillátorok (mégpedig igen sok), oszcillátorok vannak a korpuszkulláris anyagban is. A zérusponti energia pedig egy oszcillátor energiája az abszolút nulla fokon. Ezzel szemben a vákuumenergia a fizikai vákuum oszcillátorainak az energiája, amit vizsgálhatunk abszolút nulla fokon is, de fölötte is.

Előzmény: Geőcze Zoárd (131)