mekklátja Creative Commons License 1999.07.14 0 0 55
Üdv mindenkinek!

Andrassew Ivánt nem ismerem, az újságokban itt-ott olvastam néhány írását. Azok alapján nem tudok feltételezni róla semmilyen sanda vagy rosszindulatú szándékot. Azzal együtt, hogy politikai beállítottsága szerint mindenkinek szíve joga szimpatizálni AI törekvéseivel, vagy elutasítani azokat, mélységesen elítélem azt a helyenként acsarkodó reagálást, ami AI - szerintem - jó szándékú próbálkozásait kíséri.

Az alább belinkelt interjút elolvastam. A két szolgáltató közötti, AI által leírt konfliktus érdemi részéhez - információ hiányában - nem tudok, nem is akarok hozzászólni. A hangoztatott szándékokat tisztességesnek tartom, hogy azok valójában mennyire őszinték, mi valósul meg belőlük, megint csak nemaz én tisztem megítélni. Tudomásom szerint e szándékok egybevágnak a másik fél szándékaival. Persze, a puding próbája az evés, a még oly nemes szándékok is ki tudnak siklani a mindennapi ellentéteken. De:

1. Többé-kevésbé mindenki elfogadja, hogy az ilyen típusú fórumoknak valamilyen moderálásra szüksége van - a fórumok ezt alapvetésként le is szögezik. Aki ír beléjük, annak ezzel tisztában kell lennie. A kérdés, természetesen, mindig a _hogyan_.
2. A moderálás alapelveinek és gyakorlati kivitelezésének meghatározására már nagyon sok kísérlet történt, természetesen egyik sem fogja soha elnyerni a tagok teljes támogatását.
3. AI új kísérletbe kezd, szerintem ki kell várni, mi lesz az eredménye, valóban meg tud-e valósítani egy többé-kevésbé "pártatlan" moderálást. Annak alapján lehet reális véleményt mondani, addig minden támogatás-acsarkodás SZVSZ prekoncepció.
4. Amennyiben sikerrel jár, az mások által is felhasználható tapasztalatokkal járhat.

És még annyit: SZVSZ AI akkor jár(t) el helyesen a "tiszta lappal", ha a törölt anyagot mindenki által hozzáférhetően archiválta. Az, ugyanis, sajátos szellemi értéket képvisel, maga a hozzáférés ténye az Internetto Törzsasztal jövőbeli működését sem pozitívan, sem negatívan nem befolyásolja.

Én kívánom, hogy sikerrel járjon. Ennyi, ha talán túl terjengősen is...

mekkÜdv