IsKol Creative Commons License 2020.07.01 0 1 25458

Nem tudom mit lehetne a "szermentes" kifejezés helyett használni, mert a ÖKO (nekem) sokkal összetettebb fogalom mint amit az "everidzs dzsó" használ.

A felszívódó vs. kontakt sem a legmegfelelőbb és amúgy is minden vegyszer meg méreg;-)

Talán a bio...

 

Előrebocsájtom a "tudásom" elméleti a gyakorlati része folyamatosan alakul, vannak a fórumon sokan akik már évek óta így "kezelik" akár pár tő vagy sok hektáros ültetvényeiket.  

 

Valamikor az előző hónapban már érintettük ezt a témát, talán azt kiegészíteném egy 'kiskertes' javaslattal: 

Vannak az EB által ökogazdálkodásban engedélyezett egyszerű anyagok https://portal.nebih.gov.hu/-/okologiai-gazdalkodasban-hasznalhato-egyszeru-anyagok amelyek egy jó kiindulási alapot adnak kiskertekben amit persze ki kellene egészíteni biostimulátorokkal/lombtrágyákkal (mert fontos a növény kirobbanó kondíciója) és persze a két segítség a réz és a kén (már ahol tudod használni). Sok ilyen "szolgáltatót" lehet találni a neten ennek a szegmensnek. 

A következő kategória talán lehetne a párszáz-tőkések társasága, ahol az előbb felsoroltak mellé beillesztenek olyan "termékeket"  amelyek tartalmaznak olyan összetevőket mint pl. vízűveg, kálium hidrogén karbonát, kénsavas timföld, növényi kivonatok, szilikát, talán már tudnak komplett technológiai ajánlásokból "szemezgetni" de itt a legnagyobb nehézség az elérhető kisebb kiszerelések ami nem 4-5 évre lesz elég hanem csak 1-2 évre.

 

És vannak a "gazdálkodók" akiknél kipróbálják a különböző technológiákat - amelyekből tudunk tanulni mi is - amelyeket persze aktív referenciaként használnak a technológia tulajdonosai. (eladhatóbbá teszik a termékeiket)

 

Nagyon kíváncsi lennék a Somlói Borvidéken történő átállásra... 

 

Akikkel beszélgettem az elmúlt 4-5 hónap alatt mind a tapasztalat birtokában voltak és mind egytől-egyig igen segítőkész volt pedig a nagy bevételük nem tőlem fog jönni (bár ki tudja)

Csak pár név a teljesség igénye nélkül:

Biomit

Biocont

Arravis

Naturbiokal

Biolife Plusz

Huminisz

ICL-Group

Seed Plus

Nufarm

Chemical Seed

 

Én speciel még nem vagyok "algériás" de ott ahol lakom nem használok "hagyományos" növényvédő szert, az Othellót lehet az egyszerű szerekkel is védeni, ha az meg rámegy a magas ágyásban lévő paradicsomra az nem olyan nagy gond.

Viszont a diófáról 3 éve nem tudunk enni mert az összes dió leesett Júliusra, körbe vagyunk házakkal tehát még motoros permetezővel is bonyolult tevékenykedni viszont árnyéknak nagyon jó.

Csak ezért kérdeztem a "szermentes" megoldáson...

 

Előzmény: érdeklődő 49 (25450)