Alexfux
1999.07.13
|
|
0 0
8
|
A legkemenyebb? Ezt hogy erted? A kyokushinban full-contact versenyszabalyok ervenyesek. Volt probalkozas egy semi-contact szeru szabalyrendszer bevezetesere (un. clicker), illetve be is vezettek. Ha jol tudom, most mar nincs felnott verseny ebben a szabalyrendszerben. Nalunk a nok is k.o.-ban versenyeznek. Ebbol a nezopontbol valoban kemeny. A vizsgaanyagban egy bizonyos szint elerese utan bizonyos szamu kuzdelmet kell teljesiteni, amely un. dojo-kumite "szabaly" szerint folyik. A celja az, hogy lemerje a vizsgazo kuzdotudasat, allokepesseget mind fizikai, mind szellemi teren. (Nekem a kov. vizsgamra 20 ellenfellel kell kuzdenem 1-1,5 perces menetekben). Termeszetesen van egy adag eronlet a vizsgan, ami nem tul huzos. Az edzesek pedig vannak olyan kemenyek, mint mas karatestilusoknal. Volt szerencsem shito-ryu edzeseken resztvenni es ott is jol el lehet faradni.
Tehat a versenyrendszer es a vizsgarendszer kemeny, de nem mernem azt allitani, hogy ez a legkemenyebb karate. Szerintem egyebkent egy stilus kemenysege es "josaga" a gyakorlotol fugg leginkabb. Persze az edzo szerepe is fontos. |
Előzmény: Donky (7)
|
|