Csuklósbusz Creative Commons License 2020.06.29 0 0 25795

Mivelhogy pontosan tudjuk hogy vályoggal is megcsinálják ugyanezt így bizony lehet szidni az ilyen munkákat!

 

Én vályogházra láttam egyszer E gerendás födémet építeni!! 

 

Vannak ilyenek, de az se normális aki megcsinálja ezt a megrendelőnek.

 

Igaz régebben a csempézést sem ajánlották vályogfalra, aztán mégis többségében nem lett gond belőle! 

 

Sőt továbbmegyek, egy vályogfalon bármilyen modern anyagot lehet használni amennyiben a falnak van működő vízszigetelése.  Mármint értve ezt a festegetésre, csempézésre, vakolásra, hőszigetelésre stb, kivéve a födém és attól fölfelé... 

 

 

De ez a betonkoszorú meg a ytong ...  ez túltesz mindenen. Igen amatőr zugvállalkozók megvesznek egy romot, kituningolják aztán jópénzért eladják a gyanútlan balekoknak.

 

Hivatalosan 2 év a szavatossági idő használt házra, ezt ki kellene tolni legalább 5-10 évre pont az ilyenek miatt. 

 

Mert ha nem túl durva az elbaszás akkor sok év mire megbosszulja magát, de addigra már lehet visszafordíthatatlan a károsodás!

 

 

"mert sokszor csak apró különbség van a veszélyes, és az érdektelen repedések között" laikus de még statikus is  gyakran benézi.


Ha még csak a koszorúba öntik bele a födémgerendát az szerintem nem akkora gond, akkora részen még túléli, de ha az egész födémet megborítják bármilyen vékony betonnal a sár helyett akkor tuti szétrohad a fa.

 

Betonkoszorú ha elég erős a fal önmagában nem gond, nade sok házat látni hogy 5-10 centiket !!!! süllyedt, elmozdult a fal amit szépen követett a tető, a födém, a tulaj kivakolta a lyukakat és no problém.

Nade a betonkoszorú ezt nem fogja tudni megtenni, nem fog együtt idomulni, mozogni a házzal, hosszú távon több a kára mint a haszna.

Ha alá van falazva, vagy megfelelő az alap ( nagyon ritka) akkor még talán ok-ok.  Nade aláfalazgatni, koszorút önteni stb... már majdnem olcsóbb egy újjat építeni, pont ezért is szoktak gondok lenni az ilyen épületekkel. 

 

Ismerek egy házat aminek csak kisméretű tégla az alapja, az is talajszintről indítva.  Vastag, erős, bevasalt betonkoszorú, rajta óriási csili-vili tető. 
1,5 éve kutya baja. DE: pénzt nem adnék érte, mert belátom hogy még bírja de meddig??? Amíg meg nem nyomja agy nagy hó, meg nem rázza egy kicsi földrengés, vagy csak spontán egyszercsak feladja a vályogfal??

Mert van amikor évtizedek után gondolja úgy magát a vályogfal hogy na most meguntam és kihajlok... 

Sőt kutatások, konferenciákon fel kellene vetni amit még senki nem vizsgált, az a tartós teher hatására történő alakváltozás.

Mert az egy dolog hogy a sima téglát, vályogtéglát stb megnézik egy terhelő géppel hogy na mekkora nyomásnál lesz maradandó az alakváltozás... 
A nyomószilárdság megmutatja hogy egy falazóelem felülete mekkora súlyt bír el annak károsodása nélkül. 

Igenám de a vályognak az én véleményem szerint a nyomószilárdságát nemcsak nyomásban hanem hosszú időben is vizsgálni kellene mert van az a nyomás aminél a gép szerint elbírja, de 30 év alatt mégis károsodik tőle.
Ezt még tudtommal senki nem vizsgálta, de szerintem ez a legjobb hely ahol ezt felvethetem. 

A betonkoszorús vályogházak is lehet csak évtizedek után fognak csúnyán nézni ránk. 

De jöjjenek még az ilyen elrettentő példák, illetve tapasztalatok is ki az aki megcsinálta és mi baj lett belőle!!! 

Előzmény: mzm (25792)