DcsabaS_ Creative Commons License 1999.07.13 0 1 109
Kedves Geőcze Zoárd!

Kérdezed:
"... tekinthetjük úgy a részecskéket (mondjuk), mint ennek a vacuumnak a "sűrűsödéseit" vagy "csomóit"?"
Igen.

Folytatod:
"Ha igen, akkor az ő korpuszkuláris tulajdonságaik valamilyen értelemben a fizikai vacuum tulajdonságait hordozzák, ahhoz képest valamilyen energiaszinten vannak, nem?":
Igen, ahhoz képest egy emelkedettebb energetikai és struktúrális szinten vannak.

Írod:
"Megleptél, hogy sem Einstein, sem a M-M kísérlet nem cáfolta az éter létezését, nekem aszonták fizikából, hogy igen."
Sajnos a népszerűsítő irodalom és sok tankönyv is félrevezető ebből a szempontból. De engedj meg egy pontosítást: Einstein a speciális relativitáselmélet megalkotásakor tagadta az éter fogalmának hasznosságát, de persze a tagadás még nem cáfolat. Az általános relativitáselmélet megalkotásakor pedig már a tagadással is óvatosabb volt. Végül a relativisztikus kvantumelektrodinamika bebizonyította, hogy valamilyen fajta éter (fizikai vákuum) nélkül nem lehetséges értelmezni a dolgokat.

Kérdezed:
"Viszont egy olyan éter feltételezése, amelyik minden megfigyelőhöz képest kokálisan nyugszik (túl az ismeretelméleti problémákon) meglehetősen vad feltételezés nem?"
Lehet, hogy különös, de egy milliméterrel sem vadabb, mint az az állítás, hogy a fény minden inerciális megfigyelőhöz képest pontosan c sebességgel halad (tömegektől távol).

Kérdezed:
"... az éterben/fiz. vacuumban hogyan halmozódhat fel pl. impulzus(momentum)."
Vegyük a következő esetet. ha egy varázserővel bíró manó hirtelen eltüntetné a Napot, akkor a Föld még kb. 8 perc 20 másodpercig keringene a Nap hült helye körül és mi is látnánk még világítani "a Napot" ennyi ideig - noha már nem létezne! Az az erő, ami a Földet még 8 perc 20 másodpercig megtartja a pályáján, a Föld és az egykori Nap közötti fizikai (gravitációs) mezőben, vagyis a fizikai vákuumban van elraktározódva. Ez természetesen nemcsak erőt, de energiát is jelent, valamint impulzust és impulzusmomentumot is. Eszerint a Föld impulzusát még ennyi ideig folyamatosan változtatni fogja a gravitációs mezőben tárolt impulzus. Hasonlóan, még 8 perc 20 másodpercig az egykori Nap árapály keltő hatása is észlelhető lesz, a gravitációs tér által közvetített impulzusmomentum révén.

Kérdezed:
"... Ez azt jelenti, hogy ugyanannyi marad az összenergiatartama a kölcsönhatás után, mint volt azt megelőzően?"
Igen.

Egy érdekes dolog. Amikor Einstein kész volt a speciális relativitáselmélettel, már tudta, hogy az atom(mag)ok tömegében borzasztó nagy energia koncentrálódik. De nem volt világos, hogy ki lehet-e azt onnan szedni valahogyan. Hamarosan kiderült, hogy a radioaktív bomlás során pont valami ilyesmi történik. Tehát a természet képes a kinyerésre, csak az a baj, hogy sztochasztikusan teszi, kívülről befolyásolhatatlannak tűnő módon. Kisvártatva rájöttek viszont arra, hogy radioaktív sugárzással fel is lehet aktiválni különböző elemek egyes izotópjait, amelyek ezután már bomlékonyak lesznek. Szóval a radioaktív bomlás tudatos manipulációval is stimulálható. (Leginkább a neutron-besugárzás hatékony.) Innen már csak az az észrevétel volt hátra, hogy egyes izotópok (pl. 235U ) bomlásakor keletkeznek szabad neutronok is, amelyek szintén fölhasználhatók az aktiválásra (hasításra), vagyis arra, hogy az energiafelszabadítási folyamat önfenntartóvá, mi több, akár robbanásszerűvé is váljon.

Hogy a fizikai vákuum zérus ponti energiáját meg lehessen csapolni valami hosszabb időre, arra nincs jó ötletem és mást sem ismerek, akinek volna.

Előzmény: Geőcze Zoárd (108)