Miépes Creative Commons License 1999.07.12 0 0 6
Tisztelt Hozzászólók!

Az Internetto a mai nappal gyakorlatilag öncsődöt jelentett. A Politika és a Törzsasztal rovatba érkező napi 5-10 hozzászólás is kevés volt véleményem szerint, ám a Nyírő András távozása óta a főszerkesztői széket elfoglaló Andrassew Iván dilettáns ténykedése nyomán ez a csekély mennyiség is kezelhetetlen adathalmaznak bizonyult a szerkesztői gárdának.
Andrassew Iván kétségbeesett, és egyben barbár lépésre szánta el magát: törölni fogja a Politika és a Törzsasztal minden rovatát, mondván, tiszta lapot szeretne teremteni. Attól tartok, ebben az esetben a lap már "túl tiszta" lesz-))
Röpke hetek alatt ilyen barbár módon tönkre lehetett tenni az egykor volt legnagyobb internetes fórumot.

Mellékletként bemásolom Andrassew levelét:

Kedves Fórum-látogatók!

A hét végén meglepő változásokra lettem figyelmes az iNteRNeTTo Törzsasztalán. Valamilyen oknál fogva szinte tömeges lett az a kérés, sőt követelés, hogy a Fórumon teremtsünk tiszta lapot. Mert túlságosan összemocskolódott, hozzánk és a topicokon vitatkozókhoz is méltatlanná vált. Számos javaslat elhangzott, többen követelték, hogy magam is foglaljak állást.
Amikor elkezdtem moderáltatni, azt gondoltam, hogy itt nem lehet más esély ezek fönnmaradására, csak az, ha itt egy olyan fórumot teremtünk, ahol a szó nemes, ha úgy tetszik, -polgári értelmében, az alja szélsőségektől mentes, de bármilyen világnézetű emberek vitatkozhatnak valamilyen európai, sőt Magyarországon elfogadott normák alapján. Sokan ócsároltak: mert állítólag számosan azért mentek el innen, mert mertem vállalni a beavatkozás felelősségét. Az igazság azonban az, hogy mire én ezt megtettem, már olyan kevesen maradtak, hogy a moderálás nem sok embert kergetett el. Egyébként is azt gondolom, hogy inkább menjenek el ötszázan azért, mert én betartatom az alapvető emberi jogokat és normákat, mint egy ember azért, mert itt bomlott elméjű és vetemedett jellemű emberek sértegetik.
Valamit még tisztázni kell a jövőre nézve: ez egy sajátos sajtószabadság. Azért sajátos, mert ha tetszik, ha nem, az iNteRNeTTo fórumain névtelen levelek jelennek meg. A hagyományos sajtóban nem kellett szembenéznünk ezzel a jelenséggel, ugyanis soha senki nem gondolhatta volna komolyan, hogy a sajtószabadság korlátlanul vonatkozna a névtelen levelekre. Ez teljes képtelenség lenne a papírsajtóban, de ugyanígy csaknem teljesen tarthatatlan az Interneten is.
Csaknem: mert bár föl kell adni azt a nézetet, hogy a sajtószabadság az önmagukat teljes emberi méltóságukban és minden felelősséggel vállaló, a törvényeket és az alapvető illemszabályokat magukra is érvényesnek tekintő polgároknak jár, legalább törekednünk kell arra, hogy a freemailezők is ehhez tartsák magukat.
A moderálás akkor lenne cenzúra, ha olyan emberek hozzászólásait törölnénk, akik legalább azonosítható névvel és címmel vállalják azt, amit leírnak.
Mindezt csak azért tartottam szükségesnek vázolni, mert miután munkatársaimat is megkérdeztem úgy döntöttem, hogy számos, hozzánk hű és hozzánk visszatért író-olvasó kérését teljesítve tiszta lapokat teremtek a Fórumon. Engedelemmel csak a Törzsasztalt és a Politikát törlöm, hiszen semmi okom, hogy a Kultúra, a Gamez, az MP3 vagy a Linux topicokkal ugyanezt tegyem. (Nagyon sajnálom, hogy kedvenceim, a HALDOKLIK AZ INTERNETTO, az Andrassew Iván az Index bérence meg a -főcenzor is áldozatul esik. Ezek sok örömöt okoztak nekem, de sajnos kénytelen vagyok következetesen végigvinni, amit elhatároztam.)
Tekintsük ezt kísérletnek. Arról szól, hogy normális emberek képesek-e élni egy lehetőséggel: normális módon érintkezni az Interneten. Képesek vagyunk-e közösen kiszűrni magunk közül a névtelenség izgalmától megtébolyodottakat? El tudjuk-e innen űzni a hivatásos uszítókat, azokat, akiknek semmi más céljuk nincs, mint megrontani az iNteRNeTTo szellemét, megkeseríteni az életünket?
Csak akkor sikerülhet, ha együttműködünk. Nem csak azt kérem, hogy senki ne írjon itt többé olyat a vitapartnereiről, amit nem szeretne magáról olvasni. Hanem azt is, hogy úgy írjon más népekről, emberfajtákról, másképpen gondolkozó és élő emberekről, mintha saját népéről, fajtájáról, politikai vagy éppen szexuális beállítottságáról lenne szó. Ne sértegessen senki ismert személyiségeket és nyomatékosan kérem, hogy ez Nyírő Andrásra és az Index más munkatársaira is vonatkozzon. Nem akadályozhatom meg, hogy itt bárki elemezze a tevékenységüket, de aki gúnyolni vagy sértegetni szeretné őket, tegye inkább az Index topicjain. Becsülőm őket annyira, hogy engem aláz meg, ha itt mocskolódnak velük.
A nagytakarítás technikai része:
Törüljük a Törzsasztal és a Politika minden topicját.
Bárki indíthat újat. (Azon a javaslaton, miszerint mindenki maga moderálná a saját topicját, gondolkozunk. Sajnos ennek most még technikai akadályai vannak.)
Kérek mindenkit, aki azt akarja, hogy a Fórum életben maradjon, ne válaszoljon a provokátoroknak, az ocsmánykodóknak. Tudom, hogy ehhez nagy önuralom kell, de talán megéri.
Ha bárki a törvényeknek és az illemnek nem megfelelő módon szól hozzá, nem csak a hozzászólását hanem a nickjét is töröltetem.
Indítok egy topicot a moderátor naplója -, amelyben a moderátor minden egyes törlést és annak indokát is rögzíti. Ezen is lehet jelezni, ha valaki méltatlan módon viselkedik, de levelet is lehet írni a moderator@internetto.hu címre.
Talán egy kicsit túl hosszan fejtettem ki, amit akartam, de mentségemre legyen, hogy az Interneten eddig ritkán volt nagytakarítás.

Andrassew Iván