Helem Creative Commons License 2020.06.26 0 1 3436

MOstanában pl.  úgy tanítják a hálókat, hogy mondjuk ismerjenek fel macskákat. Ha arra tanítjuk, hogyha macskát lát a képen akkor egy kimenete erősödjön meg, azaz legyen mondjuk 1 közelébe, ha macskát lát. Ha nem akkor legyen a kimenet 0. Ez simán megy ezt csinálják sok mindenre, arc felismerésre, autó felismerés stb.

 

De az emberi elme nem igazán így működik szerintem. Az elme állapotokat lát. Az összes bejövő állapot legyen az külső kép, hang, tapintás stb, továbbá a belső állapot, azaz amit gondolunk érzünk, ez mind együtt és egyszerre az állapottér. Ez az emberi agy bemenete. Ebben az állapottérben van elménk. Érez szagol, lát,  gondol. Az emberi agy nem specifikusan macskák vagy autók stb felismerésére van tanítva, hanem ebben az állapottérben létezik és erre ad valamiféle választ. Ez a válasz lehet, egy mozdulat, egy érzés, egy gondolat. Az ember viselkedik és belül gondolkodik. Visszacsatolt háló. 

 

Ha pl. egy hálót macska felismerésére tanítjuk, akkor kívülről jön a megerősítés a program által, hogy ez macska ez nem. A szelekció kívülről jön. Az emberi elmében a szelekciós rendszer is az elme része. Be van ágyazva. Nem kívülről történik a szelekció.

 

De mire szelektálhat és mit az emberi elme? Az állapottér a bemenete a szelekció meg az állapottér érdekessége. Ha az emberi elme érdekes állapotba kerül pl. egy szép táj, egy jó vicc, egy jó kaja, egy érdekes gondolat stb. akkor a jutalmazó rendszer által ez a viselkedési sor, vagy gondolati sor megerősödik ami ebbe a "jó" állapotba hozta. Mindig az a jó ami új. Mindig az új állapottérbe jutás a jutalom. Egy csecsemőnek az is új először ha megmozdítja véletlenszerűen a szemét, fejét, akkor mindig űj képet lát. Ez a mozdulat megerősödik. Később rátanul a kezét mozgatni. Ha rácsap a csörgőre véletlenül az megerősödik, mert érdekes állapottérbe juttatja elméjét. Mindez teljesen tudattalanul. Egy történés az egész. Később megtanul mozogni, járni, majd beszélni. Újabb és újabb állapotterek nyílnak meg előtte, amik a jutalmazó hálón jó érzést generálnak és ezek a viselkedések gondolatok, amik ide hozták megerősödnek.

 

A tudóst a felfedezőt, a kutatót is az új új érdekli, csak a minősége más mint a csecsemőé. 

 

Ez az egész emberi lét és történés, mesterséges int. kutatás szerintem egy determinált folyamat. Ok-okozat, kauzalitás. Ennek a földön itt ennek le kell zajlani, mindegy kik és mikor fogják végül megcsinálni.  

Előzmény: ab01 (3431)