Mr Spock Creative Commons License 1999.07.12 0 0 382
Kedves Purusa,

Szerintem egy tobb mint tizezer eves eloelet (ami az eszak-afrikai neolitikus kozossegek letrejottetol a klasszikus egyiptomi civ. kialakulasaig tartott) nem igazan jellemezheto az "egyenesen a barlangbol" kifejezessel.

Okay, akkor teszerinted mi volt az atmenet ami logikusan vezetett mondjuk az Egyiptomi civilizaciohoz?

Masreszt szvsz az emberiseg torteneteben rengeteg olyan monumentalis (es nem csak vallasi celu) epitkezesre akad peda, amelyre mai esszel (ill. mas nezopontbol) nezve nem igazan talalunk 'racionalis' magyarazatot.

Nahat pontosan ez az ami nagyon gyanus. A fejlodes, a civilizacio fejlodese szereny tudtunkkal egyiranyu. Elmeletileg semmi olyan nem szabadna, hogy ma letezzen, amit a mai tudasunkkal, tapasztalatunkkal ne tudjunk megmagyarazni.

Kedves korx,

Lehet, _de nem furcsa az_, hogy egyszer elkezdtek hatalmas dolgokat epiteni, csillagaszttal,
matematikaval es egyeb tudomanyokkal foglalkoztak, a jelek szerintprofi szinten. Aztan az egesznek vege szakadt, es evezredeken keresztul semmifele fejlodes nem volt tapasztalhato,

Dehogynem furcsa, nagyonis az. Es nagyonis meg lenne magyarazva azaltal, hogy esetleg egy kulso behatas (mondjuk egy idegen civilizacio) "meglokte" a fejlodest, de az ember fajta maga, meg nem volt igazan keszen arra, hogy folytassa es egyenletesen tovabbfejlessze a kapott tudast.

Gabor