MoocA Creative Commons License 2020.06.23 0 0 1076

Sziasztok - elkeseredetten kérdezem, hogy mi a teendő ilyenkor, nem értem az egészet.

 

83 éves anyósomnál kémény bélelés vált szükségessé, a kéményseprő kötelezte erre anyósomat tavaly tavasszal.  Anyósom talált is hozzá vállalkozót, aki tavaly a munkát elvégezte. A munkáról munkalapot adott, amin a néhány százezer forint átvételét igazolta, amit anyósomtól átvett. Megígérte, hogy az elvégzett munkával kapcsolatos bejelentéseket elvégzi és majd jönni fog a hivatalos kéményseprő szemlézni, aki a használatba vételt engedélyezi. 

 

Ezek után annyi történt, hogy néhány héttel később valóban jött a kéményseprő, aki azonban semmit nem tudott az elvégzett munkáról, azért jött, hogy megvizsgálja a lakásban levő füstelvezetést. Látta a munkát és azt mondta, hogy oké, akkor neki most itt dolga nincsen, majd ha a vállalkozó, aki a munkát elvégezte, megrendeli a szemlét, akkor majd jönni fog a kollégája, aki a használatba vételt majd engedélyezi. Anyósom persze ezt nem várta meg (ez tavaly októberben történt) és azóta is használja a berendezéseket (gázbojler és konvektor).

 

Később jött néhány levél a FŐKÉTÜSZ-től, majs a Katasztrófavédelemtől és anyósom csak azután jelezte nekünk, hogy mi történt, amikor idén év elején a katasztrófavédelem nemcsak megtiltotta a bojler és a fűtés használatát neki, hanem jelentős bírságot is kilátásba helyezett. Ekkor tudtuk meg mi is, hogy tulajdonképpen milyen játék folyik itt.

 

A FŐKÉTÜSZ-nél utánajártunk és kiderült, hogy a vállalkozó, aki a kéménybélelést elvégezte, semmilyen papírt nem adott le az elvégzett munkáról. Rövid nyomozás után - a vállalkozó a tavaly megadott címéről időközben elköltözött - először sikerült elérni, és azt mondta, hogy ő biztosan leadta a "papírt", azt a FŐKÉTÜSZ-nél elkeverték. Majd bemegy és "megbeszéli" a lányokkal. Később valóban visszahívott és elmondta, hogy ne aggódjunk, a dolog folyamatban van, a papírt újra leadta, a járványhelyzet miatt majd júliusban kezdik a leadott papírok feldolgozását, addig várjunk türelemmel. A kérdésre, hogy mit kezdjünk a Katasztrófavédelem fenyegetésével és a büntetéssel, nevetett, az nem komoly, úgysem fogják megbüntetni, tessék csak várni nyugodtan. Kérdésemre, hogy ha leadta a papírt, van-e erről valamilyen a FŐKÉTÜSZ által igazolt elismervénye, szintén nevetett, hogy nincsen, ő nem szokott ilyet kérni. Ő nem így dolgozik, mondta - telefonon.

 

Feleségem nem nyugodott bele ebbe és bement a Szugló utcába utánajárni, milyen papírról is van szó és tényleg leadta-e ott a vállalkozó a nyilatkozatot. Nem adta le. Semmi nyoma a papírnak, hiába mutatta meg a munkalapot, amit a vállalkozó hagyott, azt mondták, ezzel nem tudnak semmit kezdeni.

 

Ha a vállalkozó maga nem nyilatkozik az elvégzett munkáról, akkor nincs menekvés: a bélelt kéményt más vállalkozó nem fogja "igazolni", azt újrabélelni nem lehet, sakk-matt. A vállalkozó azóta elérhetetlen, a telefont kinyomja, a lakcíméről elköltözött - bár az interneten változatlanul hirdeti magát és a vállalkozását. A FŐKÉTÜSZ-nél széttárja az ügyintéző a karját és azt mondja, ő ebben nem tud segíteni, anyósom, akinek minap ünnepeltük a 83. szülinapját nem hiszi el, hogy "az a rendes fiú" ilyen szemét módon elvette a pénzét.

 

Mindenféle ötletünk van, hogy a Katasztrófavédelemnél, a FŐKÉTÜSZ-nél, az Iparkamaránál kellene-e följelenti ezt a lelkiismeretlen gazembert, vagy ügyvéddel pereltetni, rendőrrel kerestetni.

 

Biztosan van ilyesmiről valakinek tapasztalata, mit javasoltok, mi a tennivaló ilyenkor? Előre is köszönöm mindenkinek, a segítséget, aki tudja, hogy mi ilyenkor a teendő.