cucu Creative Commons License 2020.06.20 0 1 51095

Sajnos ennél többről van szó. A kerékpárosokat is vizsgára kéne kötelezni, a kerékpárokat pedig valami féle regisztrációs jelöléssel kéne ellátni. ha úgy tetszik rendszámmal.

Miközben magam is gyakran ülök át autóból kerékpárra, úgy tapasztalom, hogy sok kerékpáros agresszív módon közlekedik. Kiköveteli a vélt vagy valós elsőbbségét, és még jónéhányan kötekednek is. 

 

Csak a legutóbbit említem meg, ami pár napja történt:

Reggel, mukába menet, elhaladtam egy eszeveszettül tekerő kerékpáros mellett. Mehetett kb. 40-el. Száz méter múlva következett egy stoptábla a vonallal, ahol én -a kerépáros számára érthetetlen okból- megálltam, majd ki akartam kanyarodni jobbra. Persze tudtam, hogy emberünk ott van mögöttem, hagytam is neki jócskán helyett. Elém fordulva éktelen ordibálásba kezdett, hogy "mi a ...sz van, mit csinálok? Mutattam a stoptáblára, de csak nem hagyta abba az ordítást, igaz, elkezdett tovább tekerni. Majd a sorompó előtt -ahol tiltva van a balra fordulás- befordult balra. Mivel itt betontömbök vannak elhelyezve a táblára fittyet hányók végett, ezért már jóval előbb áttért a szembe jövő sávba, hogy aztán el tudjon fordulni kénye-kedve szerint. 

Persze láthatósági cucc sem volt rajta, sisak sem, sima farmerszerkóban nyomatta. 

 

Az ilyen és ehhez hasonlók miatt kellene komolyabb szabályokat bevezetni a kerépárosok közlekedésére. Vagyis nem elég az utakat fejleszteni, morálisan is kezelni kéne ezt a kérdést.

Na, és akkor még nem is említettem a járdán hangtalanul suhanó motoros kerékpárokat, akiktől jobb esetben csak frászt kap az ember...