vélemény Creative Commons License 2020.06.19 -2 5 22085

Folytatás

Palazzo  delle Finanze. Teljes nevén a Gazdaság és Pénzügyek minisztériuma.  1870 után az első teljesen újonnan készült épület (ex Novo), 1872 és 75 között. Ez egy óriási épület a Via Cernaia és a  Via XX Settembre között. Mindkét fő oldalon a gazdasági életet szimbolizáló reliefek vannak, bent pedig a korszak jelentős művészeinek falfestményei. Az épületben található a numizmatikai múzeum.

A XX Settembre északi oldala már a Sallustiano kerület, innen a Via Sellan közelíthető meg a  a kerület nevét adó Horti Sallustiani. A terület Julius Ceasar tulajdona volt, az ő halála után szerezte meg a történetíró Sallustianus, ő alakíttatta ki a díszes kertet és építtette a palotát. Vagyonát akkor szerezte, amikor egy afrikai tartomány kormányzója volt.   20-ban, Tiberius idején került császári tulajdonba, Hadrianus felújíttatta, Aurelianus restauráltatta. Alarik gót hordái 410-ben lerombolták. A romok 14m-rel vannak a jelenlegi utca szint alatt, ilyen magasan rakódtak egymásra a rétegek. A romok között számos jelentős mű került elő, amelyek most különböző múzeumokban vannak. A  Haldokló gallus a Capitoliumi Múzeumokban, a Feleségét leszúró gall katona szobra és a Ludovisi trónus pedig a Palazzo Altempsben. A maradványok  monumentálisak, falfestmények és mozaik borítások is megmaradtak.

A Via Sellan továbbmenve viszont néhány 1900 körül épült villa látható a 63-as Villino  Bencini és a 60-as szecessziós Villino di Rudini.