Pasa64 Creative Commons License 2020.06.18 0 0 60

Most találtam ide... :)

Nekem van egy PR-D1 típusú 1999-ben vásárolt Sangean rádióm. Azóta használom és teljesen jó még mai követelmények szerint is. Ami probléma, az az analóg hangerőszabályzó, ugyanis elképesztően recseg, alacsony hangerőt nem is tudok vele beállítani.

De a lényeg, amiért írok, nem ez. Úgy éreztem, fejlődnöm kell, így vettem másfél éve egy Sony XDR-P1 típusú zsebrádiót DAB+ vételi lehetőséggel, most meg még egy Tecsun PL-380-ast is. Ezek persze kisebbek a régi Sangeanomnál, de a hangjuk még annál is gyengébb, mint amennyivel kisebbek. Vételkészségükről meg a véleményem az, hogy bár SDR-alapú chippel működnek, a szelektivitáson kívül (amiben sokkal jobbak) másban nem verik a 21 éves készüléket!

FM-et mindhárom vesz, így ez a legjobb összehasonlítási alap. A Sangean ugyanúgy veszi a távoli adókat (sőt jobban), mint a másik két újdonság. Persze DSP híján csak kb. 0,3 MHz a szétválasztási távolság, ami a Sonynál 0,2, a Tecsunnál 0,1 MHz.

AM-en az "öreg" szépen megveri az ultramodern Tecsun rádiót (DSP ide vagy oda), mind közép-, mind hosszúhullámon jobban vesz messziről nappal. Ezt nem tudom hova tenni, mert nem értek a műszaki részhez, de lehet, hogy ehhez a DSP-nek nincs is köze...

Egy szó mint száz, úgy érzem, nagyon jó vétel volt a múlt században az a Sangean rádió, pedig bizony az a 30000 forint ma 60-at ér.

Tehát végkövetkeztetésként jön az, hogy ma sem szabad 60000 alatt vásárolni, ha minőséget akar az ember. Akkor pedig megint jön a Sangean, pl. a 909-es.