Bingo Creative Commons License 1999.07.07 0 0 71
Kedves Dzsabb!

Remek otlet a szigoru adobehajtas, kb minden ember, akinek fogalma sincs, hogyan mukodik egy vallalkozas, ezt cibalja elo.
A problema ugyanis ott gyokereddzik, hogy egy _kis_vallalkozas (nem kozepes, hanem evi egy-ket millios) nem mukodtetheto Magyarorszagon ugy, hogy adot fizetsz. Egyszeruen nem marad szinte semennyi penzed sem.
Persze erre fel lehet haborodni, hogy szegeny kozalkalmazottak meg keresnek 47 ezer bruttot es meg adoznak is, ez igaz is, de ugye ha raszabaditod minden adocsalora (azaz minden magyar vallalkozora) az adohatosagot, akkor ugyan sokaknak megnyugszik a lelke (legalabb megdoglott a szomszed tehene is, jol van), de valojaban csak annyit ersz el, hogy
1. megszuntetsz munkalehetosegeket, amiket a vallalkozo letrehozott.
2. generalsz meg egy munkanelkulit (a vallalkozot), es a csaladjat, akit esetleg eltartott.

Ugyanis egy vallalkozasnal fizetsz eloszor osszesen 52% tarsadalombiztositoast, marad 48%. Ezutan meg fizetsz 30-40% adot, azaz marad kb 35%.
Tehat a megtermelt jovedelem kb 2/3-at vonjak el. Ha ehhez - csak ugy mellesleg mert bosszanto - hozzaszamolod, hogy 25% afat is kell fizetned, ez osszesen vasarloertekre kb 25%-a az eredetinek.

Radasul a munkavallalokkal szemben az is kulonbseg, hogy
- a TB-t te fizeted, azaz a mar kezedben tartott penzed felet kene odaadnod, mig munkavallalonal errol nem is tudsz.
- A munkavallalonal a netto jovedelemRE pluszban fizetendo a Tb jarulek, mig a vallalkozonal a netto jovedelemBOL.

Ez utobbi kettobol kovetkezik, hogy munkavallalokent keresett valamennyi penzt nem lehet osszehasonlitani egy vallalkozas nyeresegevel.
(mivel egy kb havi 115-120ezres alkalmazotti _brutto_ fizetesnel marad nagyjabol annyi penzed, mint egy 2 millios nyeresegu vallalkozasnal.)

Bingo

Előzmény: Dzsabb (39)