per onoszpora
2020.06.12
|
|
0 0
14933
|
14 éves Otelló töveket le kellett bujtatni 2 méterrel arrébb, építkezési terv miatt. Ez 2 éve megtörtént. A vesszőket 30 cm-es árokba fektettem, és elérve a 2 méter hosszt 45 cm mély gödörbe fektettem. A vesszők azon részét, amit a 45 cm- es rész aljára kerültek megropogtattam, enyhén megtörtem, hogy mikro repedések keletkezzenek rajtuk, jobban gyökeresedjenek. Ezt édesapámtól tanultam, és eddig mindig jól sikerült. A lebujtatott töveket átoltottam átlagos sikerrel. Az anyatőkéről a leválasztást az első tőkénél el kellett kezdeni az építkezés miatt. Erre Bajkonur volt oltva, 2 méter szálvesszőre hagyva, tele fürtökkel. Ágvágóval a régi Otelló tőkéről levágtam 1 méter távolságban. 3 óra múlva az oltott Bajkonur levelei csúnyán kókadni kezdtek, a vitorlák lekonyultak. Úgy gondoltam, hogy 2 év alatt rendesen be kellet volna gyökeresednie. Megijedtem, és a 2 méter hosszú szálvesszőt 1 méterre visszavágtam. Nem sok jót remélve hagytam ott a szőlőt. Két nap múlva tudtam kimenni, és láss csodát, minden rendbe jött, mintha semmi rossz sem történt volna. Csak ideglenes keringési probléma volt, ami rendbe jött. A többi tőkénél a dróttal történő szorítást alkalmazok, hogy ilyen ne történjék. Másnak volt-e ilyen tapasztalata? |
|