31415927 Creative Commons License 2020.06.11 0 0 286

Sziasztok, tanácsot szeretnék kérni.

 

Térkövet szeretnék csináltatni, amire külső, mobil medencét raknánk. A medence (víz) miatt kb 1000-1200 kg/m2 terhelés lenne az egész építményen. A medence csak nyáron állna, szóval amikor áll, akkor durván vizes lenne minden, de nem lenne fagy. Amikor fagy van, akkor már nem fog állni a medence.

 

Amiben tanácsot szeretnék kérni:

 

- legyen-e beton teherhordó réteg a térkő alatt. Számos helyen azt olvastam, hogy kb 10-12 cm CKT beton kellene, hogy tuti ne legyen süllyedés (ami egy medencénél alapvető fontosságú). Számos helyen meg azt írják, hogy zúzott kő elég. Én a beton felé hajlok, felteszem, abból nagy baj nem lehet ha van alatta beton, ugye?

 

- Mivel medence áll rajta a térkőnek nem nagyon lehet lejtése. De a téli olvadás, fagyás miatt felteszem azért kellene valahol lejtésnek lennie, melyik réteg lejtsen? A rétegrend amiben gondolkozom: zúzött kő (15 cm tömörítve), beton (10-12 cm), ágyazóhomok (2-4 cm). Nekem úgy tűnik, hogy a zúzott kőnek kellene lejtése lenni (3-4%-ot olvastam), amit a beton egyenlítene ki 0, max 0,5%-osra. Ha a beton lejtene, akkor a homok kellene, hogy kiegyenlítse a lejtést, de nem tudom meg tudna-e csúszni az egész cucc, a lejtős betonon, mert a homok "gördül".

 

Előre is köszönök minden tanácsot!