GalloG Creative Commons License 2020.06.11 0 0 16478

Felbátorodva a hasonló "mit vegyek" kérdéseken én is feltenném a sajátomat.

 

Én szabadtéren és műteremben fotóznék (majd) állatokat és embereket állatokkal. Főleg. Jelenlegi "tanuló" váz egy 70D, és javarészt a 17-55/2.8 és 70-200/2.8 objektíveket használom. Azt már megállapítottam, hogy a 70D fókusz rendszere annyira nem penge (persze a tudásom mellett nézve), ami a rohangáló kutyákhoz kellene, és az Auto ISO beállítások elég szegényesek (1/250 záridő a legkisebb, amihez köthetem az ISO emelést, az meg ide kevés). Valamint a Tamron 70-200/2.8 (G1) objektív fókusza lassú és pontatlan ilyen feladatra (legalábbis nekem/az én példányom), azt cserélnem kell valamelyik Canon verzióra.

 

Nézegetem, milyen váz legyen a következő lépés, és sokat olvasgatva a 7D Mark II-re jutottam, mint műszakilag jónak tűnő, egyben legolcsóbb lehetőségre. Ez szintén crop (így minden objektívem passzol), kiváló AF, gyors sorozat. Viszont zajban nem jobb a 70D-nél.

Ami még felmerült, az az 1DX (az első). Viszont az FF, így kellene objektívet is cserélnem, és erről nem tudom, nálam nyújtana-e annyival többet a 7Dmk2-nél, amit ki is tudok (idővel) használni.

Meg láttam hirdetve 1Dmk4-et, nagyjából 7Dmk2 árban, de "laikusként" azt mondanám, hogy a 7Dmk2 mindenben jobb, ráadásul az 1.3-as crop miatt ugyan úgy objektív csere is kellene, mint az 1DX esetében.

Felmerült szintén az 5Dmk4, de arról mindenhol azt olvasom, hogy nagyon szuper, viszont a fókusz rendszere megintcsak nem a rohangáló állatokra a legalkalmasabb, és a sorozat sebessége is a 70D szintje. De ennél nem lenne kérdés pl. a zaj magasabb ISO-n (ha szabadtéren kevés kezd lenni a fény pl.).

 

Persze nem kell napi 8-10 óra munkára, több százezer expóra terveznem, ez egyenlőre csak komoly hobbi, amit idővel tovább vinnék munka irányba. Ezért is nem nézegetek új vázakat pl.

 

Sőt, más rendszereket is nézegettem, de a gyors AF és nagy sorozat sebesség elvárások erősen megszűrik még a vadi új gépeket is, nem még a használtakat. És teljes rendszert cserélni minden fenti opciónál sokkal drágább lenne.

 

Ezek fényében várom a véleményeket, esetleg javaslatokat vagy tapasztalatokat. Köszönettel!