vélemény Creative Commons License 2020.06.11 -2 6 22080

Folytatás

 

A Via s Croce in Gerusammelaról már messziről látható a bazilika főkapuja. A Via Statilia keresztutcán jobbra fordulva  találhatók Néró vízvezetékének árkádjai. Claudius vízvezetékének elágazásaként, a Domus Aurea vízellátására építtette. Dominitianus ezt hosszabbíttatta meg a Palatinusig, majd Septimius Severus újíttatta fel. A vízvezeték további árkádjai a Villa Wolkonsky kertjében  vannak. Ez az egyetlen villa, amely megmaradt az 1870 előtti időszakból. Egy orosz hercegnő építtette 1829 és 62 között romantikus stílusban. A kertben egy colombarium is előkerült (Columbario di Claudio Vitale). A villa  a brit nagykövetséghez tartozik a inforome@fco.gov. uk email címen lehet engedélyt kérni a megtekintésére.

A Via Statilia és a via S Croce  in Gerusalemma sarkán  egy modern tető alatt láthatók azok a késő köztársaság kori síremlékek, amelyek 1916-ban kerültek felszínre.

S Croce Gerusalemm. A bazilika helyén Septimius Severus kezdett palotát építtetni, amelyet Heliogabalus (218-22) idején fejeztek be. A palotához tartozott egy kis amfiteatrum és egy cirkusz is. ( gondolom, hogy ugyanúgy kocsiversenyeknek, mint a Circo Massimo) . Az épületet Palatium Sessorianum néven nevezték. A  sedeo székhelyet jelent. Később ez lett Szt Heléna ( Constantinus anyja) magánrezidenciája. Valószínűleg már korán a keresztény kultusz céljára használták az épület egy részét. Majd az egyik oszlopcsarnokát, egy 36x22m-es aulát alakítottak át bazilikává.  Ez eredetileg nyitott volt, csak később falazták be az oszlopközöket, hogy elválasszák a palota többi részétől. A templom az építtetőről a Basilica Eleniana , a helyszínről pedig a Basilica Sessorium néven is ismert.