egaMage Creative Commons License 1999.07.05 0 0 82
Na üdvözlet mindenkinek.

Én aki Vagyok az EgaMagE.
Először akkor írtam a törzsasztalra,amikor 1996-ban (ha jól emlékszem 2. vagy 3. on-line internettos hozzászolás volt lehetséges) meghívták Egelyéket (3 ember) és hívtak a MÁSIK táborból is 3 embert. Vita ezerrel közben a "NÉP" oszthatja a halált a neten keresztűl.A második hozzászolásom már nem jelent meg az internettón... EZ NEM VICC
Azóta sok idő telt el és sokat tanultam is ,meg gondolkodtam sokat a dolgon.Elmondom hát az én tapasztalataimat ezen a téren. Előre le szeretném szögezni , hogy 26 éves vagyok KKMF hallgató , idiot"computer-őrűlt" és amit leírok az vélemény és nem tétel értékű megállapítás. A OPapával együtt találtuk ki a topicot de ő bátrabb... :)
Asszem az alapoknák kezdem (hosszú lesz :) ) :
szóval a nullpontenergia (ZPE)=Vákuumenergia. Ez a név a körűlmények előállításából jön mert.: Vegyünk egy tök átlagos lakótelepi szobát (ablak ajtó).Bemegyünk és befalazzuk.->Lefessük full feketére majd vaslemezekkel beborítjuk a felületeket(padló-plafon falak)=NO FÉNY-> Elektromos rács(faraday kalitka).Most már elektromágneses hullámok se nincsenek->kiszittyózzuk az air-t jól(minden atomot).most már anyag sincs(mi is csak úgy KVÁZI :)) ) ->most pedig lehűtjük 0K (kelvin) -ra. EKKOR ha feltételezzük , hogy nincsenek a közelben mezo-szintü(neutrino) vagy annál kissebb részecskék, akkor a "szobában baromira nincsen semmi. Mondták az elméleti fizikusok.Jött a gyakorlat és kiderült ,hogy VAN MÉG VALAMENNYI ENERGIA. Hát ezért nullponti , vagy vakuum(itt a világűr mindentől nagyon messzelévő térrészére gondolnak a népek)-energia.
Hogy milyen energia van? Hát ez a genyó a dologban , hogy full homogén(mindenhol ugyanannyi van belőle);Lorencz-invaráns(nem hatnak rá a Lorencz-i törvények alap rendszerekben); nem komprimálható(nem süríthető mint a gáz vagy az elektromágneses hullámok vagy a hang DOPPLER EFFECT); full random (1 adott térrészben 1 adott pillanatban minden frekvencián jelen van).Hát ezért gecosz a ZPE.
Casimir effect.: Asszongya a fizika. Az elektron emisszió jó közelítéssel azt jelenti , hogy ha közlök az atommal energit(megfelelően sokat), akkor az elektron ami kering az magassab e pályára lép.Ha a betáp megszűnik , akkor az elektron emittálja az energáját , de ehhez kell valami vivőhullám.
Casimir bácsi aszonta ,hogy csináljuk meg a szobás bulit (lásd fenn) , mert akkor elvileg az e nem tudja leadni. Megcsinálta és az e leadta az energiáját.Leült gondolkodott és rájött , hogy a spontán emisszió esetével találta szemben magát amit már más is jelzett előre. (ez azt mondja , hogy a gerjesztett atom a rá jellemző módon adja le legszívesebben az energit , mert... baromi sok képlet)Itt jön a furfang. Asszongya erre Casimir : Akkor zárjuk az atomot két olyan félgömb közé aminek a sugara kisseb mint a gerjesztett atom spontán emissziós freki 1 teljes hullámának (more info: hullám fizika) hossza.Minezt nullponti körülmények között mert akkor vicces a buli. Elvárás : Semmi esélye az atomnak az energia leadására. Mérési eredmény.: A GENYÓ LEADTA VALAKINEK ! De kinek? Hát 1 vivő hullámnak. Nullponti térben nincs vivőhullám hiszen kizártuk őket? Akkor rosszul zártuk ki őket.->mérés,mérés,mérés->ua.ua.ua.-> AKKOR A NULLPONTI TÉR NEM ÜRES ->ZPE :)
Hát ennyi. Majd még irok a kicsatolás (?) problémáiról , gépekről , Energiamennyiségről , élettani problémákrol...
ui.: 1992 óta van könyvem (300 oldal) a dologról MAGYAR nyelven.Elöször 7 hónapig tartott az első 200 oldal. Hajrá urak-hölgyek