Evif Creative Commons License 2020.06.08 0 0 256

2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről:

5:8. § [Birtokvédelem a tényleges birtoklási helyzet alapján]

(1) A birtokos egy éven belül a jegyzőtől is kérheti az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését.

(2) A jegyző elrendeli az eredeti birtokállapot helyreállítását és a birtoksértőt a birtoksértő magatartástól eltiltja….

2012. évi II. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről:

149. Csendháborítás

195. § (1) Aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, szabálysértést követ el. (nincs már időkorlát!!!!!)

Birtokvédelmi ügyekről önkormányzatok honlapján jó esetben található tájékoztató. Ugyanitt található letölthető dokumentumként birtokvédelmi kérelem nyomtatvány. Bizonyíték begyűjtése szükséges a helybenhagyó döntéshez, ez lehet többek között: hang- és képfelvétel, telefonhívásokról mobilképernyő fotó, esetleg csendháborítás bejelentéséről  szintén képernyő fotó, jegyzőkönyv,beszélni kell a szomszédokkal, hogy tanúsítanák-e szükség esetén a birtokháborítást, a kérelemhez egyúttal be is nyújtható  ez a szomszédnyilatkozat is.

A kérelem elbírálása szubjektív! Nem létezik olyan előírás, szabály, amely alapján a hang, szag, ill.: egyéb zavaró tényező definiálva lenne, csupán ennyi: …” zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát”…

Egy éven túl fennálló állapot esetén a jegyző nem járhat el, a bírósághoz lehet fordulni.

Kerítés és növény paraméteréről is általában az önkormányzatok hoznak önkormányzati rendeletet, így az sem járható út, hogy építek egy nagy tömör kerítést, amely a zajt valamelyest letompítja.  Sövénynél ugyan ez a helyzet, nem tehetem oda, ahova akarom és nem növeszthetem az égig,ha a rendelet ezt korlátozza.