Fezmin* Creative Commons License 2020.06.07 0 0 10606

 

Glenrothes....nem igazán látjuk fókuszban ezt a lepárlót, leginkább a blendeket szolgálja ki, pedig a hivatalos kiadásai egyedi kis gömböc formájú palackkal rendelkeznek, én sem találtam eddig túl sok kimagasló példányt (talán csak egy Fishes of Samoa független palackozás maradt meg, hogy nagyon finom volt.

 

Nézzünk hát egy 5 fős kis csapatot, vegyes felhozatallal!

 

1.

Glenrothes 13 éves Halloween Edition - 46,6%  (2019)

 

Sherry/bourbon érlelés.

 

Mézes, krémes, enyhén füstös illat, ínycsiklandó! Elég édes és fás a háttér.

 

Kellemesen csúszós, méz dominált ízvilág. Enyhe tőzeg, kis citrom és narancs, rengeteg karamell, tej és fehér csoki. A finom tőzegesség szépen meglapul a háttérben, de azért könnyen kivehető. Fűszeres lecsengés.

 

Mézes-karamelles tejcsokoládé.

 

Ó, kezdésnek ez jó választás volt, teljesen finom, könnyed csemege, főleg édesszájúaknak. 

 

2.

Glenrothes 1995(2014) - 43%

 

American/Spanish oak érlelés.

 

Igen visszafogott aromák, halk déligyümölcsök, pici ragasztó, karamell.

 

Lágy, roppant selymes (smoooooooth:D) palackozás. Vajas karamell, egy kis szamóca és banán, frissen tört mogyoró, lazán megmutatkozik a kb 20 éves kor, érett, kifnomult. Nem egy harsány palackozás, semmi kiugró nincs benne, de ez mot nagyon ízlik. Talán a narancs az, amit ki tudnék emelni, és egy kis melba fagylalt.

 

Kifinomult nyugalom. 

 

Base-n 82 pont....sztem annál jóval jobb. 

 

 

3.

Glenrothes Sherry Bomb (2006-2017) - 57%  /Cooper's Choice/

 

1st fill sherry butt érlelés.

 

Kellemesen édes illatok, de az alkohol szúrós támadást intézett, így épp csak belenyalok, aztán nyakon öntöm egy kis vízzel. Vízzel: az döntően édes aromákat feldobja némi fanyar illat is, majdhogynem kefíres a jellege ennek a vonalnak. Amúgy nem egy kimagasló illat. 

 

Meglepően nem perzselt elsőre, víz nélkül. Édes franciakrémes és mandula. Vízzel: eperhabos keksz, narancshéj, mandula és mogyoró, nagyon szépen egyben van a sok édes finomság. Itt-ott azért tüzes, mégiscsak 57%.

 

Mandulás-epres csemege.

 

Érdekes, ízre sokkalt többet adott, mint illatra, de teljesen rendben van ez a palackozás is. A 95 azért megelőzi. :)

 

 

4.

Glenrothes 2006(2017) - 67,2% !!!  (UK Exclusive)

 

Sherry butt érlelés.

 

Valahol az ilyet olvastam overproof palackozásnak, a brutális alkoholfok miatt. Ennek megvan az oka, majd valakit talán el is árulja. :)

 

Kirobbanás előtti illat, nagyon feszül. Narancs, vaj és karamell, de azért az alkohol elégg befedi őket. Vízzel itt is kellemes, édes-mézes aromát kapunk, illetve helyet kap némi tölgyesség is. 

 

Tömör édességbazár, de valaki összeöntötte a portékákat. Es az első nyelet még csak nem is perzselt! :) Mézédes karamell, fekete ribizli, narancslikőr, kávélikőr, kólás gumicukor, sült pillecukor. Ó, aki szereti az intenzív , tömény de mégis ízes édességet, az imádja azt a palackozást.

 

A cukrászat legjava.

 

Meglepett, hogy ez mennyire jó. Bár hasonló karakterű és minőségű Glengoyne kiadásokkal is volt már dolgom, sok közös vonásuk van. 

 

5.

Glenrothes 24 éves (1994-2019) - 47%  /Cadenhead's Wood Range/

 

Fresh sherry finish.

 

Szép, érett kezdés: mondhatni a szokásos méz, mandula, de mellette öreg bútor, és itt is felbukkan némi fanyar vonal is. Aztán hirtelen ennyi, zárkózottá válik. Erdei bogyós gyümölcsök, és nem tudok elvonatkoztatni valami hígitós aromától, de persze nem ennyire markáns és veszélyes a dolog. 

 

Íz: édes és fanyar egyben, érdekes. Ugyanakkor kellemesen pihentető, főleg a hordó erősségű minták után. :) Finom, puha malt, de valahol mintha befáradt volna, vagy csak nem a sor végére kellett volna tennem. Na majd csinálok egy másik variációt is. :)

 

Tejfölös sütemény.

 

Nos, ez meglepően só sor volt, azt hiszem méltatlanul mellőzik ezt a lepárlót. Kellemes, igen édes, viszonylag csendes holmikat kóstoltam, de én szeretem az ilyet. Jobban, mint egy Islay-pofont. :)