Mr Spock Creative Commons License 1999.07.04 0 0 367
Kedves Sp,

Az, hogy az inkák több, mint 20000 km utat építettek - szerintem -, semmit sem igazol.

Persze hogy semmit sem igazol. Ebben a temaban sajnos nagyon keves bizonyitek letezik, akarmire. Itt csak kulonbozo "gyanu-szintekrol" lehet szo.

Kifejtettem, miért építették az utakat; biztos nem azért, hogy kocsik közlekedjenek rajtuk.

Ez nyilvanvalo, hiszen meg a kereket sem ismertek. De eppen ezert tartom furcsanak, hogy jelentos erofeszitessel, ilyen mennyisegu utat epitettek. Igazan logikus magyarazatot en nem latok. Persze, sokfele feltetelezes lehet "kompatibilis", de egyik sem igazan logikus.

Az Egyesült Államok klímája elég
bizarr, mint ahogy a klíma itt Monterrey-ben is elég szélsôséges ahhoz, hogy ne kedvezzen civilizációk kialakulásához.

Egyebkent Virginia allam deli reszeben elek, ahol "nehany napnyi tel" van, es az ev hatralevo reszeben kellemes es egyenletes idojaras. Nagyon hasonlit a mediterran tipusu klimara.

Na de ha a klimatol ENNYIRE fugg a dolog, hogyan tudott Kinaban egy civilizacio kifejlodni? Azert azt nem lehet mondani, hogy Kina klimaja azonos a Foldkozi Tenger kornyekevel. Es ha igen, ha a hasonlosag elegendo (nem kell azonossag), akkor Eszak Amerikaban is van boven eleg terulet hasonlo klimaval.

Vess egy pillantást a térképre. Az ókori cilvilizációk ugyanazokon a földrajzi szélességeken jöttek létre, tekintet nélkül, hogy az északi, vagy déli szélesség és törvényszerűen a 10 és 30° között.

Raneztem a terkepre. Ugy az okori Gorog, mint a Romai, a 40. fok korul vagy attol eszakra van. Kina 23 es 40 kozott (Peking majdnem 40), ugyanakkor Peru 0 es 18 kozott, az egesz Foldkozi Tenger kornyeke 30 es 45 kozott, tehat a kulonbsegek eleg jelentosnek latszanak.


Gabor

Előzmény: Sp (366)