Dr. Égely Palánk Creative Commons License 1999.07.02 0 0 9
Miért ne lehetne igaz a hír? Végülis semmi ELVI akadálya nincsen egy vírus kiirtásának. Az már más kérdés, hogy ezek a sajnos nagyon trükkös kis izék a gazdaszervezet alapveto mechanizmusait használják, illetve imitálják. Ezért nehéz velük zöldágra vergodni. De amint nagy pontossággal kiderítik, hogy molekulárisan hogyan is muködnek, akkor igenis be lehet avatkozni sikerrel. Az AIDS elleni küzdelem legutóbbi nagy javulása pl. két látszólag apró felfedezésen alapult:

1. Van az eddig ismerten receptoron kívül egy másik, az elozohöz kapcsolódó segédreceptor is, és ezek együttesen alkotják a vírus "leszállópályáját" a sejten.

2. A nagyon alacsony vírus koncentráció a HIV fertozött tünetmentes idoszakában nem azt jelenti, hogy a vírus nem szaporodik. Hanem azt, hogy iszonyú sebességgel szaporodik, de a szervezet még muködo immunrendszere iszonyatos sebességgel írtja is.

Ezek együttesen eredményezik azt, hogy a korábban is ismert és használt gyógyszereket új kombinációban, más ütemezésben használva tartós (végleges?) tünetmentességet érjenek el, olyan alacsony víruskoncentráció mellett, ami a továbbfertozés valószínuségét is alacsony szintre szorította.

Kicsit hosszú lett, de a lényeg, hogy már eddig is nagyot fejlodött a kezelés hatásossága, és semmi elvi akadálya annak, hogy még sokkal jobb szereket vezessenek be.

Palánk