Off topic:
Drónnal a kertből felszállva :)
Gazdaboltban előttem beszélgetett jó 10 percig a kuncsaft hasonló problémáról. Azt mondták neki, 2 méter tuját még meg lehet talán menteni, vagy elodázni. Az egész városban betegek. Vátozik klíma, nincs tél, nincs hó. Nem fagy, dolgozik tovább a növény, hiszen örökzöld. Darabonként napi 30 liter vizet kéne locsolni, télen kicsit kevesebbet, deakkor is locsolni kéne. + fenyőtáp, bejuttatva a gyökerekhez. Ha egészséges, jól táplált a növény akkor ezt a szú szerű izét a gyantatermeléssel talán megöli.
Mikor sorra kerültem, mondtam: ugyanez, de 6-7 méteresek. A fickó annyit mondott: ki kell találni mi lesz helyettük. Nézze -mondta - én abból élek, hogy növényvédőszert adok el, de nem tudok mit javasolni, nem lehet őket megmenteni.
Ennyi...
Egyébként 3ik éve szórom őket mindennel, sikertelenül. 2 sorban összesen 30 smaragdtuja, ebből 6 darabot már kivágtam. Napi 4-5 m3 vizet kéne rájuk kilocsolni az év minimum 250 napján. Akkor 15-20% eséllyel talán rendbe jöhetnének a még élők. Az kb 2 millás vízszámla lenne kerti csapból. Vagy ugyanennyiből fúrathatok kutat.