Hírfigyelő Creative Commons License 2020.05.30 0 0 51028

De, látom azt is, hogy hol rosszak még az utak. A legutóbbi hsz.-ben az életveszélyesen rosszra is hoztam egy példát, a Szanticska-Baktakék közöttit.

 

Csak előtte felsoroltam azokat az utakat, amiket már teljesen kijavítottak és felújítottak. És szerencsére ez az ami egyre több. Az Hírfigyelő (51013) hsz.-ban érintett utakat magam jártam végig autóval (nem kifejezetten kutatási céllal, pusztán autókirándulások során, amikor autóstúrákkal is elérhető kirándulóhelyekre mentem kikapcsolódni (Aggtelekre pl. a Baradla-cseppkőbarlang miatt, meg szétnéztem a Csereháton is, meg a Zempléni-hegységben is többfelé, máskor meg Budapestre vitt az utam más célból [itt elfelejtettem a -- többi megemlített mellől -- megemlíteni a teljes hosszában felújított 31-es főutat], máskor meg csak a Hajdúság vagy a Nyírség útjain jártam, Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Újfehértó, Nagykálló, Nyírbátor, vagy épp Nyíregyháza felé autózva). -- Ezeken a helyeken és utakon 2017-2018-ban autóztam végig, a Tiszavasvári-Tiszalök-Rakamaz-Tokaj-Abaújszántó-Gönc-Hidasnémeti irányban többször is. Arra végig jó az út, ebből a Tiszalök-Rakamaz útszakasz feltűnően frissen felújított, és nagyon ki is szélesítették, álom rajta autózni. Itt ez után egy gyenge szakasz van, éspedig a 38-as főútnak a nagy teherforgalom által agyongyötört rakamazi útszakasza. Ez inkább toldott-foldott út: ideje volna már nagyon alaposan(!!!) felújítani!!!!

 

Sajnos ennek ellenére kritikusan sok a rossz vagy a hiányzó kiépített út is, főleg Somogy, Tolna, Békés megyékben, de akad ilyenekre példa Jász-Nagykun-Szolnok megyében is (itt a hiányzó utakra gondolok Jászkisér és a Tisza-tó délnyugati szeglete mentén lévő falvak között). Somogyban rossz út is, meg úthiány is bőven van, itt főleg a kelet-nyugati irányú közúti összeköttetések hézagosak, hiányosak, különösen a Kaposvár és a Balaton közötti megyerészben. Békés megye főleg az elhanyagolt utak megyéje: nagy a gyanúm, hogy ott az útépítésügyi megbízott képviselők lelkiismeretessége és/vagy szakértelme körül óriási hiányosságok. Mással ui. nem magyarázható Békés megyének az útépítések terén a többi megyéhez képesti feltűnő(!) elmaradottsága... .