Nem kell keresőprogram ehhez, elég történelmi témájú weboldalakat, blogokat követni. Ahhoz épp elég jól dokumentált a római kor, vagy a XIX. század emberének hétköznapjai, hogy levonhatóak legyenek bizonyos következtetések. De ugyanezeket a következtetéseket (valamennyire persze kritikával illetve) le lehet szűrni a kor íróinak műveiből is, Émile Zolának a Rougon-Macquart családról szőtt regénysorozata elég szépen bemutatja az alsóbb néprétegek párkapcsolati anomáliáit, de még a közép- és felsőosztály életének nyomorúságába is belepillanthatunk a sok nő által rajongott Jane Austen regényeiben is. De ha nem akarsz történelmi vonatkozásokat a vitába, akkor nem is kell, ott maradunk az utolsó bekezdésemnél: a jelenleg hatályos magyar jogszabályok mind a házasságkötést, mind a házasságot, mind a házasokat megillető kedvezményeket, mind a válást szabályozzák, gyereknevelést illetően is. Ha az egyikre joga van a feleknek, a másikra is. Nem lehet szemezgetni, és nem lehet másoknak előírni, hogy élnek-e ezzel a jogukkal vagy sem. Nem lehet válásellenesnek lenni általában véve, csak és kizárólag a saját házasságod esetében, aztán ehhez nyilván még a házastársadnak is lesz egy-két szava. Mert az meg full a ti dolgotok, hogy mit hoztok ki a házasságotokból.
És bár én is azt írtam, hogy a házasság megmentésének legfontosabb érve a gyereknevelés, de te is írtad: egymást szerető szülők. Elvált szülők gyereke vagyok, alkoholista apával: nem fogsz tudni meggyőzni, a válást én nem szükséges rossznak, hanem egyenesen megváltásnak éltem meg. De még továbbmegyek: miért ne élhetne a szerelmével bárki, csak mert előtte másba volt szerelmes és elvette? Pláne, ha nem is volt szerelmes, csak azért házasodtak össze, mert jött a gyerek, mert régen együtt vannak már, mert így szokás. Az emberi természet már csak olyan, hogy ha rákényszerítik valakire, amit teste-lelke nem kíván, akkor gyűlölni fogja a börtönőreit: a családját, a házastársát, sőt, bizony még a gyerekeitől is elidegenedhet.
A keresztény kultúrának én nem tulajdonítok ekkora jelentőséget, a sok hasznos dolog mellett volt jó pár olyan húzásuk is, ami jelentősen visszavetette a fejlődésében például a tudományos felfedezéseket, nem véletlen, hogy ma a tudomány és a vallás gyakorlatilag egymás "ellentétei". Nyilván ez nem az eszme bűne, csak minden emberi csoportosulás olyan szellemi szinten áll, mint amilyen szellemi szinten állnak a követői, és ha egy egyház elzárja a tudást a híveitől, akkor maga se fog tudni élni a tudományos felfedezésekkel, mert a saját hívői fogják megkövezni.
Az utolsó bejegyzésedről meg csak annyit, hogy ilyen körülmények között lepkehálóval se fognál olyan értelmes embert, aki rávehető lenne a házasságra a válás reménye nélkül. Másrészt: ilyen már volt, és nem vált be. Gondolj csak Pipás Pistára vagy a kiáztatott légypapírokra! Ha nem lehet válni, akkor megözvegyülni kell. ¯\_(ツ)_/¯