rolling Creative Commons License 1999.06.30 0 0 328
OFF
Kedves Gengszter úr, visszajöttem egy beszólás erejéig, de kizárólag azért, mert elhangzott a részedről egy olyan - a személyemet közvetlenül érintő - feltételezés, ami a számomra egy kényes pont ("a fantázia nem igazán az ő világa" - írtad rólam). Nem haragszom Rád emiatt, nyilván jóhiszeműen jelentetted ki annak az álláspontnak az alapján, amit itt képviseltem.

Ez azonban nem így van.
Gyerekkorom óta (amikoris imádtam a meséket) foglalkoztat a Világmindenség, rengeteget fantáziáltam a távoli csillagokról, galaxisokról, kvazárokról, antianyagról, idegen lényekről. Ugyanígy izgattak a régi idők titkai is. Faltam a sci-fi-ket, rengeteg ilyen könyvem van most is. Galaktika klubtag voltam. Pironkodva jegyzem meg, hogy jómagam is írtam sci-fi regényt és novellákat. De számolatlanul olvastam a tudományos könyveket is.
Hiszem, hogy vannak más, életet hordozó bolygók. Lehetnek nem szén-alapú életformák. Nem zárható ki, hogy valamikor, akár százmillió évekkel azelőtt jártak a Földön is.

A fantázia nélküli emberek unalmasak, laposak. Ez kb. olyan, mint a humorérzék, mindkettőre szükség van. A fantázia az életemben alapvető jelentőségű tényező.

Dehát akkor hogy is van ez? Úgy, hogy a racionális gondolkodást is pontosan ennyire fontosnak tartom. Mondjuk úgy, hogy az egyik lábammal itt állok, a másikkal ott, de szerencsére tudom ötvözni a kettőt, nem vagyok "elvarázsolt".

Tehát, mivel ennyire ismerem az emberi agy hihetetlen fantázia-hajlamát (lásd sci-fi, stb.) és képességét, ami - ismétlem - önmagában jó -, ÉPPEN EZÉRT (!) próbálom a racionálisabb, természetesebb magyarázatokat megragadni akkor, amikor úgy érzem, nem feltétlenül van szükség ezoterrikus megoldásokat erőltetni. Bízom benne, hogy követhető ez a logika, mégha kifordítottnak tűnik is.
Nekem nem túl szimpatikus az a hozzáállás, hogy ha valamit a jelenben nem tudunk teljeskörűen értelmezni, akkor azonnal a "külső" beavatkozást tekintjük egyedüli magyarázatnak, ráadásul úgy, hogy ennek alátámasztásához mindent beállítunk a cél érdekében, még akkor is, ha az már a - finoman szólva - füllentés, tódítás, szándékos félremagyarázás, s a csúsztatás kategóriájába esik. Nem tetszik, hogy már-már divat lett a tudományról gúnyosan szólni. Igenis, hogy a tudósok, szakemberek ismerik a legjobban a területüket, mások pedig legfeljebb ismeretterjesztő szinten "hallottak" valamit. Már írtam valahol, de megismétlem, egyetértek annak az ásatást végző régésznek a véleményével, aki lényegében azt fejezte ki, hogy szerinte sokkal több fantázia szükséges ahhoz, hogy elfogadjuk: a piramisokat az egyiptomiak építették, mint ahhoz, hogy: tudja a fene, biztos földönkívüliek voltak. De tényleg, nem így van?

Az emberiséget a tudomány és a fantázia EGYÜTTESEN vitte előre! (Na nem mindig jó irányban, pl. hidrogénbomba.)
Végül pedig: emócionális szempontból megértem a másik oldalt is, csak egy dolgot kérek: mellőzzék a zavarosságot, és az érveikben legyenek tisztességesek. Ezért tudom jól elfogadni pl. Mr Spock hozzászólásait, mert ő inkább kérdez, mint állít, amikor misztikus, vagy éppenséggel földönkívüli felvetéseket tár elénk.
Üdv Mindenkinek, rolling.
ON

Előzmény: _Alcapone_ (325)