Rollei Creative Commons License 2020.05.28 0 0 118649

Én úgy tudom, hogy az egymást követő gépek eléggé egymásra épültek, lényegében az újabbak javított, korszerűbb változatai voltak az előzőnek. Erre utal az is, hogy az egymást követő típusokban nem volt lényeges, nagy ugrás, mindig csak egy-egy lépéssel mentek előre. Azon kívül nem voltak eszetlen hívei a pazarlásnak, pl. be akartak a SP 1000 alá lőni egy olcsóbb gépet marketing okokból. Nem veszkődtek új szerkezet kitalálásával, a SP 500 ugyanaz mint a tesója, de úgy lett 500, hogy másmilyen zárskálát ragasztottak a beállító gombra. Így 1/500-nak látszik a legrövidebb záridő, de az csak keveseknek tűnik fel, hogy az 500 után még eggyel tovább lehet léptetni, na az ott az 1/1000. Ha Van SP 500-ad meg is nézheted rajta.

 

Ha jól tudom, akkor a K1000 az utolsó Spotmaticok valamelyikének ráncfelvarrott változata, alighanem az SP 1000-nek. Arra szánták, hogy a két új gép, az időautomata K2 és manuális KX mellett (mindkettőnek profi a felépítése) legyen egy olyan bajonettes váz is olcsóért, amibe be lehet pakolni adapterrel a régi menetes obikat, amikből igen sok volt a piacon. Ennek megfelelően alapszintű a tudása, egy egyszerű, megbízható fénymérő, üzembiztos zár, roppant masszív felépítés, viszont nincs benne mélységélesség ellenőrző gomb, mert az az adapterezett obikhoz felesleges, úgysem tudná beugrasztani. És nincs benne önkioldó sem. Átmeneti megoldásnak szánták, de aztán úgy huszonharminc évig gyártásban maradt. A KM az szinte ugyanez a gép, annyival kiegészítve, hogy ebben van önkioldó és mélységélesség ellenőrző gomb.

 

De nem szoktam gépeket javítani, így nem tudom, hogy az egyes alkatrészek mennyire kompatibilisek, melyiket vettek át egy az egyben. 

Előzmény: nohab (118647)