zapcsi Creative Commons License 2020.05.27 0 0 8193

Gyakornokelvtárs igen jól látja a Zaporozsec problémáit! :-))

Csatolok egy képet egy régi kompressziómérési lapról. Ez az én autómról készült, egy őszi kirándulásról hazafelé jövet, Veszprémben. Az autóban ekkor 27 662 km volt, alig két évesen. Tankolásnál panaszkodtam a kutasnak, hogy gyenge a kocsi, nem húz. Előkapott egy kompressziómérőt (ÁFOR kút!) és négy indítózás után a mellékelt kis lapocskát adta át, azzal, hogy az 1-2 hengerekben nincs kompresszió, szelep probléma lehet. Valóban, jól látszik a kompresszió teljes hiánya. A dolog másnap beigazolódott. A Révész utcai szervizben megbontották és láttuk, hogy a két kipufogó szelep tányérja teljesen eltűnt, egy-egy kis makknyi bunkó ült csak a szelepszár végén. 240 forintot fizettem a 8 gyári, új szelepért és 500 forintot a javításért. Alig egy év múlva, országúton 80-90-es tempóban egyszer csak csattanás, robaj hátulról. Motor rángat majd leállt, nem lehetett elindítani. Vontatás, szerviz (ezúttal a debreceni AFIT-nál). Az egyik új szelep szára elszakadt, a szeleptányér beesett a hengerbe, átütötte a dugattyút, szétverte a hengerfejet. Fél oldal kompletten cserélve lett. Persze nem azonnal, hanem egy hét alatt. Szóval ilyenek voltak a szovjet szelepek.

De volt rá példa, hogy a generátor tengelyén lévő kétrészes ékszíjtárcsa (ennek alátéteivel lehetett állítani az ékszíj feszességét) hátsó fele menet közben kettészakadt, az elrepülő darabok egyike csinos kis lyukat ütött a motorház fedelén.

Végtelen sok probléma volt a benzinkályhával. Senki sem tudta rendesen megcsinálni a szervizben. Végül a Román utcában találtam egy maszek mestert, aki a téli szezon beindulásakor átnézte, beállította. Ezután 2-3 hónapig jó volt a készülék, de tavasz felé már ismét megbízhatatlanná vált.

A termosztátról jót vagy semmit. Néhány hónapos üzem és olaj túlmelegedés után egy-egy S-alakú drótkampóval kiakasztottam őket, csak a legnagyobb hidegben vettem ki a kampókat. 

Az olajról, ill. annak megválasztásáról annyit, hogy az ÁFOR-nál volt motorolaj. És kész... A Zapcsi meg ment vele.

Mindezekkel együtt ma is megmelegszik a szívem, ha rá gondolok. Ez volt életem első autója.

Üdv. A Zaporozseces

Előzmény: gyakornokelvtárs (8192)