kukácska Creative Commons License 2020.05.25 0 2 51068

"Duna Mónika fideszes képviselő a parlamentben Kásler Miklós Emmi-minisztert kérdezte fel a fővárosi idősotthonok helyzetével, a járványban való érintettségükkel kapcsolatban. Kásler a válaszában elmondta, hogy a fővárosi idősotthonok minden tizedik lakója fertőzött, „ennél is szomorúbb, hogy az országban meghaltak közül minden hatodik a főváros fenntartásában lévő otthonban élt”. …..

….Kásler elmondta, a Pesti úti otthonban 310 fertőzött van, és tíz hatósági ellenőrzés alkalmával nem találkoztak orvossal az intézményben, emellett hatvan ápoló hiányzik jelen pillanatban is. A felvetésre, hogy a fertőzés honnan indult és hová jutott el, elmondta, két vizsgálat volt: a Bajcsy-Zsilinszky Kórház elvégezte a kontaktvizsgálatot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ pedig 1800 oldal áttanulmányozása után arra a következtetésre jutott, hogy a két intézmény között semmiféle kapcsolat sincs."

 

A cikkből csak azért emeltem ki ezt a részt, mert Dunai Mónika van olyan régen országgyűlési képviselő, hogy tudni kellene neki:

- a költségvetésben vannak bizonyos "sarokszámok", amelyek saját hatáskörben nem módosíthatók, nem átjárhatók. Pl.: a beruházási vagy dologi kiadásokból nem lehet a bérköltségre átcsoportosítani. A szociális intézmények sarokszámait behatárolja a fenntartó, a fenntartóét pedig az országgyűlés által elfogadott éves költségvetés. Az önkormányzati szervek és háttérintézményeinek szociális ágazatában dolgozók bére a bányászbéka bokája alatt sincs.

- úgy tudom, hogy a Pesti úti otthon a Bajcsy-Kórházzal van szerződésben. Onnan járnak/jártak ki orvosok, nővérek (stb) és odavitték az otthonból a betegeket is.

 

Ez teljesen független attól, hogy milyen pártszínekben pompázik az országgyűlés vezetése, a főváros vagy a kerület vezetése.

Elhiszem, hogy Dunai Mónikának nem a szívecsücske Karácsony vagy Gy.Németh, de ebbe a "buliba" én nem másztam volna bele az ő helyében...