vélemény Creative Commons License 2020.05.24 -1 7 22039

Folytatás

A via di Porta S Sebastiano sarkán van egy 12-13sz-i kör alakú fülke. Az antik korban itt volt egy útjelző,mutatva hogy a Via Latina itt ágazott el a Via Appaiatól. Az út kezdeti szakasza a könyv szerint festői (pittoresco) két oldalt többnyire növényzettel benőtt fal szegélyezi, a kevés épület kertjének falai. Ilyen lehetett a város 1870 előtt.

S Cesareo  de Appia/ in Palatio. Mindkét néven ismert. A 8sz-ban egy korábbi épület alapjain épült,  VIII. Kelemen pápa (1592-1605) idején teljesen átalakították. A kék alapú, aranyozott fa mennyezet közepén az ő címere látható. Ekkor rakták össze korábbi cosmata maradványokból, a szentélyt, a szószéket. Az apszis mozaikja  is 16sz-i, de a korábban itt levő freskók alapján készítette Cavaliere d'Arpino. A templom alatt 2sz-i,fekete és fehér kövekből álló, tengeri jelenetet ábrázoló mozaik, elég jó állapotban.

Casina del cardinale Bessarine  a 8-as épület. A helyén eredetileg  temető volt, erre sok szakaszban építkeztek. A mai épület főleg 15sz-t, lépcső vezet az emeleti loggia sorhoz. Bent reneszánsz freskómaradványok és berendezés. Az épület a város tulajdona.

Ez a terület a Serviusi városfalon kívül volt, és a rómaiak a városfalon kívül temetkeztek, ez fontos temetkezési hely volt.

Csak az Aurelianusi városfal megépítése után kerültek a temetők még messzebb a központtól.