Biciklis Józsi Creative Commons License 2020.05.22 0 5 232803

Sziasztok!

Nem tudom, hogy egyáltalán olvas-e még valaki írott túrabeszámolót. Mindenesetre ez egy kísérlet.

 

Három kívánság biciklitúra: A Vértes (2019. július 4)

Ez a rövid túrabeszámoló egy három napos csomagos biciklitúra második napját írja le. (Az előző részt itt nézheted meg: https://youtu.be/v2BJlfJluCM

 

Nehéz éjszaka volt…. Azt tanácsolják ugyanis a fogyókúra guruk, hogy délután 5 után már ne együnk. Igazuk van!? Mindenesetre a tegnap esti négy nagy tányér babgulyás valóban kemény volt. A hatás leírását a szelek szabad szárnyára bízom…
A megszokottnál kicsit hosszabb pakolászás után indultam Tatabányáról. Irány a Vértes… Kímélő reggeli Vértessomlón. Tudjátok kire bíztam a biciklit, amíg bementem a boltba? Egy macskára, de nem ám akármilyenre… Egyébként Vértessomló egy nagyon rendezett és csodaszép kis falu.
Az első turisztikai célpont a Várgesztesi vár. Egy jelentősebb emelkedő után érkeztem a várhoz, amelyre sajnos csak a „romjaiban is impozáns” megállapítás tehető. De tudjátok kivel találkoztam? Még egy macskával…
A következő feladat az átkelés volt a Vértes gerincén, mégpedig egy eső mosta földúton, a Malom-völgyön keresztül. Meleg is volt, nehéz is volt tekerni… elég nyűgös voltam.
Vérteskozma, a kitelepített falu. Érdemes megcsodálni a szépen karbantartott üdülőfalu egyetlen utcáján a jellegzetes házakat.
Na de ezután jött a lényeg: Gánt-bauxitbánya. Ez a felhagyott bánya megint a hihetetlen színekkel kápráztat el. Nem is gondoltam, hogy ennyire hatnak rám a vörösek. (Néhány héttel múlva a balkáni folyók smaragd zöld színe ejtett órákra rabul – de ez majd a következő sorozat lesz.) Aki eljut a bányába, az a múzeumot nehogy kihagyja!
Moszkva tér! Egy teljes metró-kocsi tör elő a földből. Csákberényben! Utánanéztem: művészi alkotás…
Régi nézőim már tudják, hogy milyen a biciklimen a rettenetes sebességfokozat. A Csókakői várnál bizony erre is szükség volt. Aki tudja, hogy milyen az út meredekség ott, majd írja meg… A kilátás azonban mindenképp pazar.
Közjátékként némi kaja utáni vadászat Bodajkon. Utána pedig a Gaja-szurdok. Élménybiciklizés… Patak csobogás, árnyas rétek. Meg még néhány ezer szúnyog – bónuszként.
De a Csurgói víztározó panorámája több szempontból felejthetetlen. Egyrészről szép… Másrészről az építkezés miatt több száz méteren bokáig süppedtem a púderben. Ez persze „jót tesz” a biciklinek és a csomagoknak is.
Az esti szállás Bakonykútinál egy nagy fa alatt volt. Első osztályú hely… Úgy aludtam, mint a bunda. De este tényleg ne egyetek négy nagy tányér babgulyást.

 

Ez a nap itt nézhető meg: https://youtu.be/rqX3CKScbtw
Adatok: 90km és 1166 m szintemelkedés.