FuTomi Creative Commons License 2020.05.22 0 0 17

Sziasztok!

 

Egy kis segítségre lenne szükségem.

A cég, ahol dolgozom vett egy lézervágó masinát, ami nem lenne rossz, mert 3kW-os fiber technika, 1500*3000-es asztallal.

viszont beállítottak úgy mellé, hogy van egy faipari végzettségem, és minimális AutoCAD ismeretem (ez utóbbi miatt lettem én az áldozat :D ).

Szóval a lényeg: made in kína, ezzel sokat elmondtam. Cypcut szoftverrel operál, amit mostanra kezdek felületesen kiismerni, viszont a technológiai beállításokkal bajban vagyok.

Leggyakrabban vékony lemezeket vágunk, 0,6-1,5 -ig, ezekkel sok gondom nincs is, viszi, mint a tököt, még a sorját is sikerül lespórolnom néha.

Mostanában viszont kapok vastagabb táblákat is, 6-8mm (ritkán 10mm). Itt már nem elég a próbálkozás, de ezt Ti is tudjátok.

A legrosszabb, hogy kizárólag levegővel dolgozhatok (jó esetben 7bar szmötyis levegő a régi csőrendszer miatt), mert "drága a palackos gáz" és sokat eszik a gép.

Fúvókáink vannak 1-3,5-ig sima és dupla is.

Leginkább a vágási hibák okainak visszavezetésére lennék kíváncsi, hogy adott problémánál merre kell tekergetni a beállításokat, egyáltalán mihez érdemes piszkálni. A kis rizszabáló, aki összerakta a gépet, 5 napot volt itt, abból 3-at szerelt, kettőben próbált oktatást tartani. Ez elég nyűgös volt, mert Ő csak mandarin nyelven beszélt, mi meg csak magyarul :D

Kézzel-lábban guglival kommunikáltunk, végül az utolsó fél órában mondta el a legfontosabb infókat, aztán huss a reptérre.

Sok helyen keresgéltem már, Co-s kisebb teljesítményű gépekhez találtam már némi adatot, de itt más tartományban dolgozik a gép.

Az oktatásnál az volt a probléma, hogy azt se tudtuk mit kérdezzünk, mostanra lenne kérdés...

Kértem a sráctól egy táblázatot, hogy milyen anyaghoz milyen beállításokat érdemes használni, de megvonta a vállát, nekik nincs ilyen.

Egy adatbázist vezetek azokról az anyagokról, amikkel már volt lehetőségem vagdalózást próbálgatni, és a legoptimálisabb beállításokat kiírom magamnak. De erre sincs mindig 2-3 óra lehetőség, mert termelni is kellene.

Egy gyakorlati táblázat esetleg van-e valakinek a birtokában, amiben a vágási sebesség, fúvóka átmérő, fókusz- fúvóka távolság be van jegyezve iránymutató értékekkel vas és alumínium lemezek esetében.

Aluból 6mm-es a legvastagabb, amit "gyakran" kellene vágnunk, eddig stanc-on ment, csak picit sok a hulladék.

 

Köszönöm a segítséget!