vélemény Creative Commons License 2020.05.18 -1 7 22033

Folytatás

A Clivo di Scauron továbbhaladva balra egy 4-6sz épület maradványai, aula apszissal, biblioteca di Agapito néven ismert.

 S Gregorio Magno. Hivatalos neve SS Andrea e Gregorio al Celio. Annak a háznak a helyén ahol Nagy Szt Gergely pápa (590-604) 575-ben Szt Andrásnak szentelt kolostort emelt. A templm külsejét 1630 körül, belsejét 100 évvel később teljesen átalakították. A  homlokzat a Via di s Gregoriora néz és a San Lugi dei Francesi homlokzatához hasonlít, ugyanúgy travertin kőből készült. A bejárathoz  lépcsősor vezet, amelynek tetejéről jó rálátás nyílik a Palatinusra. A templom belsőt 16 antik oszlop osztja 3 hajóra. A belső díszítés többnyire a 18sz közepéről származik. Ami nem: cosmata padlózat de a 18sz-ban felújították, a jobb oldalhajó végén szép 15sz végi reliefek. A jobbra nyíló Stanza di San Gregorioban ie1sz márvány trónus. A bal hajóból nyíló Cappella  Salviati falán a a Madonnát ábrázoló frskó nagyon régi, de a 14sz-ban felújították. A legenda szerint ez a kép beszélt a  Gergely pápához. Én kétser próbálkoztam bejutni ebbe a templomba, de nem sikerült.

A bejárathoz vezető lépcsőtől balra festői terecske, eredtileg a kolostorhoz tartozó temető volt itt. Most 3 kis épület, 3 oratórium található itt. Kettő a  S Andrea és a S Barbara a Gergely pápa által létesített kolosotor épületegyütteséhez tatozott. A 17sz elején mindkettőt teljesen felújították és ekkor épült a harmadik, a Szt Szilvia oratórium.

Oratorio di S Andrea, ez a középső, előtte 4 antik oszlopból álló portikusz.  Bent a 17sz elejének legjelentősebb művészeinek művei, az oltáron Pomarancio, a falakonDomenichino, Guido Rni és Giovanni Lanfranco alkotásai.

 Balra az oratorio di S Barbara, amely egy insula maradványaira épült.Középen a márványasztal 3sz-i..