MMSZoli2 Creative Commons License 2020.05.16 0 0 9689

Én is a kábelre gyanakodnék a helyedben. Az RF mindenképp zajos lesz, sőt a legújabb TV-k talán nem is támogatják már. (digitális VS analóg tuner téma)

 

Mikor egy faék egyszerűségű analóg RCA kábelt használtam a kép átvitelére, kifejezetten zajos volt.

Áttértem egy olyanra, ami SCART csatlakozóra viszi át a composite/Svideo jelet, és értelmezhető minőségű árnyékolás is volt rajta, jobb lett az eredmény.

A kettő közül a CVBS/Composite mutatott szebb képet.

 

Végül a Retro Computer Shack-ről vettem egy Commodore videó kábelt, ami kellően jó minőségű Composite jelet biztosított. Valamiért az SVideo itt is gyengébb képet ad, pedig annak jobb is az árnyékolása, de lehet, hogy inkább a +4-ben keresendő a hiba, nem a kábelben. (Siz vagy Levente emltette, hogy konkrét műsazki oka van, hogy a +4-en gyengébb az Svideo jel, de a részletekre nem emlékszem, sőt lehet hogy csak álmodtam az egészet :-) )

 

 Szerintem ha egy "teljes" Scart kábelt mókol át az ember (minden ér be van kötve, onnan lehet megismerni, hogy baromi vastag (általában puha) kábellel rendelkezik), akkor kellő árnyékolással fog rendelkezni a kábel.

 A másik opció, hogy pl szerez az ember egy jobb minőségű stereo audio kábelt (akár hamisított Nakamitshi), egy 5 pólusú DIN csatit+2 RCA lengőaljzatot+rövid kábelt
 Az Svideo jel nélkül csak a kompozit video és a mono audio jelet le kell venni az 5 pólusú DIN-ről a két RCA aljzatra, és arra menne a jó minőségű audió kábel.

Szerintem az aranyozott csatlakozók, a nagy tisztaságú  rézkábel és a jó árnyékolás biztosítaná a zavarmentes képet.

 

Azt egyik ismerősöm szerint régen azért lehetett jobb a képminőség (amire emlékszünk), mert a wifi, blutooth és egyéb extra RF jelek miatt (ami nem volt még a 80as években) a kábelek sokkal több zavarjelet gyűjtenek össze. Persze lehet, hogy badarság, de gyerekkoromban emlékszem, hogy a C64et vagy a C16ot rákötöttem aTV-re, és tök jó zajmentes képem volt az Orion Viking TV-n. Most meg egy technikalilag sokkal fejlettebb TV-re egy nagyságrenddel drágább és jó minőségű kábellel csatlakozom, és zajos.

 

(Valószínűleg az sem segít, hogy TV-t használok, nem monitort. Sokkal több a belső képátalakítás, kábelek a TV-n belül, mindenféle elektronikus kütyü benne, ami mind zajt ad hozzá a videójelhez az átalakítások során)