meszi67 Creative Commons License 2020.05.16 0 0 18232

Szia. Kizártnak tartom, hogy felnőtt egészséges állatokat tyúktetű /madártetűatka/ úgy eltudna pusztítani, hogy annak nincsenek látható nyomai!  A tyúk a vérveszteségbe pusztul el. Egy felnőtt állat esetében ez nagyon-nagyon súlyos fertőzöttséget feltételez, rendkívül sok atkával! Ennek jól látható jelei vannak:telepek-széklet nyomok --sőt még jellegzetes szaguk is van. Én legalábbis megérzem amikor megjelennek. Ha nagy a fertőzöttség akkor még a madarakon is lehet találni belőlük nappal is. 

 

A tojatóládában pl. jellemzően olyan rövid ideig tartózkodik a tyúk, hogy azalatt kizárt, hogy annyi szívás érje amiben elpusztul. Ezért irreleváns, hogy mennyi tetű van a tojatóládában lévő szénán. Persze az lehet, hogy éjszaka onnan indulnak portyára.  A kotlós már más tészta, annál elég gyakori, hogy ebbe pusztul bele, hiszen majd 24 órát egy helyben van 21-28 napig.  A tyúktetűk általában csak éjszaka lepik el az állatot, napközben  az ól repedéseiben, padozaton-mennyezeten trágyatelepekben tartózkodnak. Az általad leírt esetben csómókban százezres számban kellene találnod tetveket!

Szóval én másra gyanakodnék --vagy jobban megnézném azt az ólat!

 

A védekezésnek több lábon kell állni. Az általad írt itatószert nem ismerem, aromás tápot nem használtam. Viszont a saját tapasztalatom szerint kerülni kell a fából készült ólakat-berendezéseket /tojató láda/, az ülőrudakat ha lehet függeszteni kell és rendszeresen ellenőrizni a kapcsolódási pontokat /fal-padozat-alom/ --mert először ott jelennek meg a telepek. Többféle vegyi anyaggal irthatóak, én perzselni is szoktam a rudakat és a falfelületet, a gyakori alomcsere is hasznos lehet.

 

A madarakat is figyelni kell, mivel ők  jellemzően minden este ugyanoda ülnek be, általában az ülőrúd szélén /a falhoz legközelebb/  éjszakázó  tyúkon lehet észrevenni legelőször a tüneteket: sápadt taréj-szakáll-arcszín, bágyadság-levertség.

 

 

Főleg nyáron jellemző a támadásuk, hideg időben,télen kizárt  /kivéve a nagy tojókombinátokban vagy olyan helyeken ahol magasabb hőmérsékletet biztosítanak az állománynak/  

 

Az is elég hihetetlen, hogy a friss szénával vitted volna be --hiszen mit kerestek volna ott a tetvek? Hogyan kerültek volna rá? A széna /fű/ nem az élletterük!  Sőt egyes leírások  éppen az aromás szénákat fűféléket javasolják ellenük --merthogy állítólag nem szeretik az illatát. Ezzel indokolják a széna szalmával szembeni jobb felhasználhatóságát! Hasonló okból ajánlják néhányan a dió levelet is alomnak.

 

Előzmény: hms362 (18230)