advocatusdiaboli Creative Commons License 2020.05.15 0 1 373151

Erre annyi a válaszom, hogy egyfelől IGAZAD VAN, másfelől az ősi római bölcsesség: CAVEAT EMPTOR...

 

Nyilván ha egy üres dobozt adtak el görényriasztónak, akkor az csalás. De - mivel a termék rendeltetésszerű használatra nem alkalmas - ezért a pénz még akkor is visszajár (több nem !!), ha az eladó nem tudott a dologról, ha ő is jóhiszeműen járt el.

 

Másrészt viszont, ha az eladó elzárkózik bármiféle felelősségtől, akkor a fogyasztóvédelemtől is, a rendőrségtől is, a bíróságtól is hiába vársz mást - mint a hivatalos jogi utat. Ha az eladó azt mondja, hogy márpedig ez egy tök jó görényriasztó, akkor a rendőrségen hiába jelented fel, az azt fogja mondani, hogy ez polgári peres vita. 

 

Polgári peres vitában meg szakértő, vizsgálat, perköltség (amit a pervesztes fog végül kifizetni) - előre prognosztizálható, hogy egy jelentősebb tétel és nagyon valószínű pozitív kimenetel, valamint láthatóan végrehajtás alá is vonható másik fél hiányában ennek nincs értelme nekifutni.

 

 

Megjegyzem, így lehet durva sikkasztásokat-lopásokat is simán megúszni - a rendőrségi feljelentésre a tettes azt mondja, hogy természetesen elismeri a tartozást, semmit sem tagad, sajnos véletlenül nála maradt öt köteg húszezres egy szatyorban, de hazafelé menet beleejtette a patakba, a tartozást elismeri, de most nem tud fizetni... A rendőrség innentől fogva azt mondja, hogy bűncselekmény nincs, polgári ügy, lehet akár perelni is, de az sem szükséges, a másik fél elismeri a tartozást, de "nem tud fizetni", és utána nem is fizet, lehet kérni fizetési meghagyásokat, végrehajtásokat - de természetesen az ő nevén egy anyacsavar sem lesz, sosem fogsz tudni egy petákot sem behajtani, csak fizetsz minden körben szép pénzeket az eredménytelenül eljáró végrehajtónak, míg végül feladod és leírod veszteségként, vagy felkötöd magad. Vagy önbíráskodással próbálkozol... Ez van, ezért nem szabad ilyesmibe keveredni... Ezért nem adunk kölcsön pénzt még családtagnak, barátnak sem, egy petákot sem. Meggondoljuk, mennyit bírunk ki, és odaadjuk ajándékba.. Ha mégis visszaadja, happyness, ha nem, ezzel számoltunk...

Előzmény: GPS (373149)