RUNcájsz Creative Commons License 1999.06.24 0 0 38
Kedves mindenki!
Egy másik topicon leírtam már, de megismétlem (kicsit bővebben), mert ide kívánkozik.
Egy politikus korrumpálása akkor következik be, hogyha objektív helyzetéből (képviselő, köztisztviselő, vagy bármi más) adódóan, személyében szubjektív előnyökhöz jut. Magyarán szólva azért kap valamit (nem biztos hogy közvetlenül pénzt, lehet az szolgáltatás, előny, kedvezmény) mert ő olyan funkcióban van, amilyenben. Amennyiben ugyanazokat az előnyöket bármilyen más embertársa is megszerezhetné, úgy nem beszélhetünk korrupcióról.
Hogy van-e megvesztegethetetlen ember? Sajnos magyar országon túl olcsón mérik a tisztességet. A megvesztegetés egy üzlet, mindkét fél számára. Aki megveszteget, az reméli befektetésének megtérülését, akit megvesztegetnek, az pedig kockázatot vállal és ezt fizetteti meg a vesztegetővel.
A becsület viszont axiomatikus. Nincs üzleti megfontolás, nincs indoklás, nem csaphatjuk be önmagunkat. Amennyiben valaki becsületes (a szó valódi értelmében), úgy nincs érték, melyet a mérleg másik oldalára lehetne helyezni, és a becsülettel szembeállítva méricskélni. Ritka az olyan eset, amikor megérthető, vagy elfogadható a becsület feladása, valamely más szempont, vagy indok miatt. Én sajnos nagyon kevés becsületes embert ismerek (Ismerek egyáltalán? (Magamat is beleértve.)).

Runcájsz