Mr Spock Creative Commons License 1999.06.24 0 0 289
Kedves korx,

Irod:
Nem látom magát az üzenetet.
Az, hogy (pl.) van egy gúla matamatikai összefüggéseket tartalmazó arányokkal, maximum olyan üzenet hordoz, hogy akik csinálták ismerték azeket az osszefüggéseket.

Ez igy van. De ha abban a korban nem ismertek azokat az osszefuggeseket, akkor egy esetleges FK (foldonkivuli) intelligencia joggal feltetelezheti, hogy akik eleg fejlettek lesznek annak a felismeresere, hogy egy emberfeletti epitkezesi teljesitmeny, ami matematiakai osszefuggeseket tartalmaz, lesz annyira is fejlett, hogy tudja azt, hogy az akkor lakossag ezt meg nem ismerte. Es akkor az uzenet nagyonis elegseges. Gondolj bele, a jelenlegi allaspont az, hogy ugyan a PI (3.14) akkor meg nem volt ismert, de az hogy ez az osszefugges megtalalhato a Keopsz-ban, az egy veletlen. Ez a leglogikatlanabb variacio. Annal mar az is jobb, hogy ismertek az okori egyiptomiak, csak valami miatt mi ezt nem tudjuk. Vagy persze, hogy valaki mas volt ott aki szinten ismerte. A jelenlegi hivatalos allaspont beragadt a legvaloszinutlenebb variacioba.

Az hogy köböl építették nem nagyon fedi az elsö pontodat. Elporlad, elmerül, szétszedik stb.

??? Ott van, nem?

Ha piramist épitek mondjuk a belsejébe raknék egy két aluminium, vagy titán alkalmatosságot vagy legalább egy csavart, üveget vagy ilyesmit.

Nincs jogunk feltetelezni azt, hogy csak azert mert valaki kepes volt idaig elerni, akkor mar mindenre kepes volt. Nem hoztak magukkal titanium vagy aluminium keszitesi technologiat? Elegge logikusnak hangzik. Az is konnyen elkepzelheto, hogy nem torodtek kisebb targyakkal, nem szamitottak arra, hogy az tuleli az evezredeket, de segitettek epiteni egy geometriai formaju kohegyet.

Kepzeld el, hogy az emberiseg vegul, nagynehezen eler abba a stadiumba, hogy eljusson az Alpha-Centauri egyik bolygojara (ha van). Nagy expedicio, tobb evtizedes, de elernek. Talalnak valami primitiv civilizaciot. Az urhajoban minden lesz, csak felesleg nem (titanium gyartasra). De elkepzelheto, hogy valami ero-jarmuveket visznek magukkal (feltarni a terepet). Kepzeld el, hogy a gravitacio esetleg kisebb, a terepjaro "csodakra" kepes az ottani korulmenyek kozott. Es valamit osszehoznak, hogy jelet adjanak a jovobe, DE azt mar tudjak, hogy nagyon sokaig nem erdemes visszamenni. Evezredek eltelnek, kozben mi (emberiseg) odaig fejlodik, hogy talal sokkal sokkal fejlettebb civilizaciokat, es akkor mar azert nem erdemes visszamenni az elso helyre. Nem hangzik logikusnak?

Ha már ürhajóval jövök a piramist eleve nem a földön építeném, hanem a holdon. Az tökéletes üzenet lenne.

Tul sok valtozo amivel nem lehet szamolni. Ahhoz kepesek kellettek hogy legyenek legures terben vegrehajtani egy ilyen feladatot. Es azt egyedul kellet volna csinalniuk. Lehet hogy a foldon nem egyedul csinaltak, lehet hogy az oslakossag csinalta a munka zomet, ok csak terveztek/iranyt mutattak es besegitettek valami munkageppel.

De mondom, az is lehet, hogy semmi koze az egeszhez semmifele foldonkivuli intelligencianak, es tenyleg az okori egyiptomiak epitettek. En csak ahhoz ragaszkodom, hogy van boven annyi ketely ami meg kene hogy mozgassa a tudomanyos vilag fantaziajat, csak annyira, hogy komolyan utananezzenek. Mi itt termelhetunk tobbezer levelet egymasnak, es egy arasszal nem fogunk kozelebb kerulni a megoldashoz.

Gabor

Előzmény: korx (286)