Szürke Creative Commons License 1999.06.23 0 0 47
Kedves Usul!

Köszönöm a kimerítő, és komoly választ. Az idétlen kis pontjaim némelyike direkt provokatív volt, szerettem volna valamiféle reakciót kiváltani velük, s ha lassan is de sikerült.
Az egyes pontok nem zárják ki egymást, egyszerre is felléphetnek, szerintem (ami nem túl sok, tudom). Tehát:
1. fegyver-lobby: Itt valamilyen kisebb-nagyobb "lökésre" gondoltam egy döntés meghozásánál. Semmiképpen sem kizárólagos oknak gondolnám. Szóval egyetértek veled. (Ez egy kedvelt frázis, amit mindenki puffogtat, gondoltam, valaki részletesen kifejti.)
2. EU: Nekem pont ez tűnik a legmegmagyarázhatóbbnak. Itt nagyon(?) hosszú távra gondoltam, több évtizedre.
Az egységesülő EU-nak érdeke, hogy a bővítés után is (tegyük fel, hogy mindenképpen lesz) a közvetlen szomszédainál rendezett, gazdaságilag többé-kevésbé rendezett (akár kiaknázható) államok legyenek, egyfajta ütközőzónaként. (Most ez mi vagyunk.)
Szóval a mostani bombázások elindítása valami ilyesmi stratégia kezdeti része lehet.
3. Amerika: Itt semmi, vagy csak meglehetősen furcsán hangzó ötleteim vannak. Ezt jeélezték a kérdőjelek.
T. akkorcsakmi! Valami olyasmire gondoltam, amit te írtál, vagyis az USA-EU közti valamiféle (leendő?) rivalizálásra. Mind katonai, mind gazdasági értelemben. Az egyesült EU igazi nagyhatalom lehet 50 éven belül. Az USA igazi konkurense, mégha a kultúrális azonosság (keresztény-európai kultúrkör) sokban mérsékelheti is az ellentéteket.
Az USA érdeke lehet az európai jelenlét igazolása és biztosítása hosszú időre. Ezért vesz részt tevékenyen az európai ügyekben. (Kissinger könyvének még nem jutottam el a végére, de ott talán ír valait erről.)

4. Nem hanyagolom el a nyugati civilizáció emberjogi megfontolásait, hiszen valószínüleg nagyot változott a világ pár évtized alatt. (Arról csak olvastam:-)), de csupán ez - indoknak a beavatkozásra - nagyon kevésnek tűnik. A két példám nagyon hülye volt, tudom, de más nem jutott eszembe. Tibetet kb a 2. világháború környékén megnézte az USA, hogy érdemes-e energiát fektetni bele, de nem.

Tisztelettel:

Szürke