Na, hozzászólok én is sakkhoz.
Minden számítógépes sakkprogram nem a logikát, hanem a brutális mennyiségű kalkulációt használja. Ebben nincs vita, ugye? De számoljunk (csak durván, úgyhogy semmi szőrszálhasogatás!!!): ha a gép fehérrel kezd - ez 20 lehetséges lépés. Utána következik a fekete - az megint 20 (20*20) stb. Egy húsz lépésből álló parti olyan cirka 10^24 lehetséges lépést jelent - nincs az a számítógép amely ezt ki tudná számolni!!! Összehasonlításképpen: a Nagy Bumm óta olyan cirka 4,7304*10^17 másodperc telt el!
Egy ember max. hat (lesz ellenpélda!) lépésig tudja átnézni a partikat (ezek a nagymesterek), és ezt utánozza a program is. A progi különböző szempontok szerint értékeli minden egyes lépést, és ha a 20 közül kiválasztja azt a 3-4-et, amely finom a számára. Ez a 'minimax' algoritmus. Van egy ennél jobb (fejlettebb, gyorsabb, egy kicsit más az értékrendszere) is program (alfa prune), de az már magas nekem. Tehát elvben endinek igaza van - ez valamelyest intelligencia. Ami viszont számomra érdekesebb, hogy ha jól tudom Kaszparov visszavágott (senki nem beszél róla, de lehet, hogy igazad van endi) és kihasználta azt, hogy ő mint ember jobban képes alkalmazkodni, mint a számítógép. Ha jól tudom nagyon izgalmasan semmit sem "csinált" a számítógép által belátott lépéseken belül (8-9 lépésre előre kifundálta a cseleket) és a számítógép nem tudta követni és bukott.
NagyAnd kimondta: mi mindig valamivel többek leszünk, mint a mesterséges intelligenciával megálldott gépek.
DcsabaS - jó a vicccc
vito