féreg6 Creative Commons License 1999.06.22 0 0 46
Én már több helyütt is leírtam, hogy szerintem mi a cél. Tudatosítani Oroszországgal, hogy jogosulatlanul vannak a birtokában a volt Szovjetunió hatalmi pozíciói. Ez tulajdonképpen egy kockázatmentes demonstráció volt, hiszen ha bejön, akkor megvan a bizonyíték arra, hogy az USA (+ a NATO) szabadon "garázdálkodhat" szerte a világban, ha meg nem, akkor is el lehet bújni a deklarált humanitárius jelszavak mögé.

Oroszország a SZU felbomlása után a nagyhatalmi pozíciók mellé a hadipotenciál 80%-át kapta, de az ipari potenciálnak csak alig több, mint felét. Ennek a potenciálnak a 70 %-t azóta elveszítették. Itt a gazdasági összeomlásuk magyarázata. Olyannyira eldurvult a helyzet, hogy segélyért is kellett folyamodnia. Keresve sem találtak volna jobb alkalmat arra, hogy végleg kilökjék az amúgy is ingatag pozíciójából.
Erre jó terep volt Jugoszlávia. Kicsi, de agresszív ország, nagy harcos hagyományokkal és -főként- hagyományos orosz barátsággal. Két háborút elveszített, de még mindig van egy válsággóc. Ezt nyilván megnyerné. Ekkor indul az UCK hadjárata (érdekes, miért most?), és már kész is a terep. Ezután még el kell végezni a szokásos diplomáciai formulákat, de gondosan ügyelni arra, hogy lehetőleg itt ne intéződjön el a dolog. Ezért hagyták ki a szerbek szövetségesét, Oroszországot. Így a megegyezés diktátum lett, a kör bezárult: lehet bombázni.
Oroszország nagyhatalmi pozícióinak szétzúzása szerintem minden pénzt megér az USA-nak.