KE80 Creative Commons License 2020.05.07 -1 1 140

GYőri ETO Kézilabda SZurkolók Egyesülete

Történelem

1. Az első aranykor
Bár az ETO női kézilabda csapata csak 1948-ban alakult meg, a sportág győri premierje lényegesen korábbi. 1927-ben egy városi futball-rangadó, az ETO-MÁVDAC derbi előtt két csehszlovák női alakult csapott össze, bemutatót tartva a nagypályás kézilabdából. A játék olyannyira elnyerte a közönség tetszését, hogy a MÁVDAC-nál meg is kísérletek létrehozni egy női kézilabdacsapatot, azonban az edzéseknél és néhány bemutató mérkőzésnél tovább nem jutottak, a Magyarországra is begyűrűző gazdasági világválság miatt ugyanis a gyár nem tudta biztosítani az anyagi feltételeket a szakosztály működéséhez.  

Sebők Tibor nevéhez fűződik az ETO női csapatának megszervezése, akit az intézői poszton később Burányi Ferenc váltott, a gárda első edzői pedig Dudás Lajos és Kellner Pál voltak. Az első hivatalos női bajnokságot 1951-ben rendezték. Talán kevesen tudják, hogy 1950-ben az utolsó "nem hivatalos" kispályás bajnokságban az ETO lett az aranyérmes. Az ötvenes évek közepén Joósz Vilmos került a szakosztályvezetői pozícióba, aki Lang János klubelnök támogatásával megkezdte az első "aranycsapat" építését. Az ETO-hoz igazolt Mosonmagyaróvárról Matulay Magdolna, a Grábból Dittrich Ilona, a Richardsból Novák Magdolna, valamint a szintén győri Hellasból Szalai Ilona és Boudny Éva. A csapat edzője ekkor Kellner Pál volt, ő azonban az '56-os forradalom után Svédországba távozott. Új trénerre volt szükség. 1957. január 2-től június 28-ig Varga Károly edzette a csapatot. A nyári szünet után a Révai Miklós Gimnázium fiatal testnevelő tanára, Stéger László lett az edző. A csapat 1957 tavaszán a területi bajnokság győzteseként sikeres osztályozót vívott az NB I-be kerülésért. Az akkor még tavaszi-őszi lebonyolítási rendszerű pontvadászat tavaszi szakaszában 12 pontot szerzett az ETO, és csak a táblázat 6. helyén állt. Ősszel aztán megtáltosodott csapat, zsinórban nyert mérkőzések után jutott el az utolsó előtti fordulóig, amikor hazai pályán fogadta az egyik legnagyobb rivális TF-et. Ekkor már kézzel fogható közelségben volt a bajnoki cím, és a győri lányok csordultig telt lelátók előtt, elképesztő izgalmak közepette végül 5:4-re nyertek a kor talán legfélelmetesebb hírű és atmoszférájú helyszínén, a vörös salakos, villanyfényes mérkőzések megrendezésére is alkalmas börtön melletti pályán. A zárófordulóban az ETO Budapesten legyőzte a Goldbergert, és így megszerezte története első bajnoki aranyát, egy ponttal megelőzve a TF-et, kettővel pedig a Csepeli Vasast.

1958-ban a csapat több játékosa "szülési szabadságra" vonult, így az ETO csak nyolcadikként zárta a küzdelmeket. Mégis történt említésre méltó esemény ebben az évben is: egy budapesti mérkőzés után Stéger Lászlót felkereste a Lőrinci Fonó játékosa, Jóna Magda, a kor talán legjobb kézilabdázója, és kérte, igazolja le őt az ETO.

Az 1959-es bajnokságnak a félelmetes Novák, Jóna átlövő párossal vágott neki a csapat, és hatalmas küzdelmet vívott az elsőség megszerzéséért a Goldbergerrel. Tavasszal egy hatalmas zápor tarkította mérkőzésen 2:1-re az ETO nyert Győrben, ám a tabellát hosszú ideig mégis a Goli vezette. Három fordulóval a vége előtt aztán váratlan vereséget szenvedtek az óbudaiak, a zöld-fehérek pedig a tabella élére ugrottak, és már nem is hibáztak. Hatalmas csata után ismét az ETO lett a bajnok! A gólkirálynői címet Jóna Magda érdemelte ki, aki a csapat 225 góljából 102-t szerzett.
1960 még a sikerek jegyében telt. A csapat a Bp. Spartacus mögött második lett a bajnokságban, igaz tetemes, nyolc pontos hátránnyal. Év végén Jóna Magda a klubváltás mellett döntött, a Bp. Spartacushoz igazolt.

2. A megszűnés felé
Jóna Magda távozása után a sikerek is hosszú időre elkerülték az ETO-t. 1961-ben 4., 1962-ben 7., 1963-ban a 10. helyen végzett a csapat. A szezon végeztével Stéger László felállt a kispadról. A következő esztendőben aztán a 9., majd 1965-ben a 11. hely jutott osztályrészül. A gyászos bajnoki szereplést a Magyar Népköztársasági Kupában (MNK) igyekeztek feledtetni a lányok: Kheim Jenő edző irányításával a legjobb négy közé jutottak. 1966-ban megtörtént a legrosszabb: az ETO 13. helyen végzett, és kiesett az első osztályból.
Az 1967-es esztendőben a csapat megnyerte a másodosztály küzdelmeit, és visszakerült a legjobbak közé. Sajnos csak átszállójegyet váltott az ETO, 1969 ismét az NB I/B-ben köszöntötte a zöld-fehéreket. Kheim Jenő lemondása után Tompa Zoltán vette át a szakmai irányítást. Ekkoriban már Matulay Lajosné, Szalai, Novák, Lengyelné, Csaplár, Kék Lászlóné, Horváth Margit voltak a csapat meghatározó játékosai.
Három év következett az NB I/B-ben, sorrendben 6., 3. majd 2. helyen végzett a csapat. Az 1972-es ezüstérem azt jelentette, hogy az ETO visszakerült a legmagasabb osztályba. Cser, Gillium, Fábián és az Újhelyi testvérek voltak a csapat húzóemberei. A bentmaradás azonban nem sikerült, az esztendő végén a lányok ismét búcsút intettek az élvonalnak.
A mélyrepülés aztán tovább folytatódott: edzőváltásokkal tarkított négy esztendő következett (az állandóságot Jámbor Vilmos 1975 és 1977 közötti edzősködése jelentette), mígnem a csapat 1977-ben kiesett az NB I/B-ből is. 
A folyamat megállíthatatlannak bizonyult, 1979-ben az ETO az NB II 11. helyén végzett, s ettől az osztálytól is búcsúzni kényszerült. Az utolsó évben Takács Miklós edző sokszor általános iskolás lányokat volt kénytelen a csapatba állítani. 1975 és 1979 között negyven, az első csapathoz tartozó kézilabdázó távozott az ETO-tól, köztük ifjúsági válogatottak egész sora (Csehi, Hédli, Nyári, Sulyok, Fehéregyházi, Orbán), akik aztán új csapataikban meghatározó NB I-es játékosokká erősödtek. Utolsó mohikánként Tóth Edit kapus szerepelt az együttesben, akinek teljesítményére a kiesés ellenére sem lehetett panasz. 

3. Több, mint egy évtized ETO nélkül
Az NB II-től való búcsút követően az egyesület vezetése úgy döntött, hogy megszünteti a szakosztályt. A felnőtt csapat játékosai a Győri Textileshez kerültek, az utánpótlást pedig a Győri Richards vette át. A fiatalok sikeresen épültek be az akkor újonc NB II-es Richardsba, és 1980-ban kiharcolták a bentmaradást. Jámbor Vilmos csapatában kezdte bontogatni szárnyait Szabó Hedvig, Csapó Erika és Kocsis Erzsébet. 1982-ben bajnoki címet szerezve léptek felsőbb osztályba, az NB I/B-ben pedig első nekifutásra a 6. helyen végeztek. 1984-ben újabb bravúr következett: a Szegedi Textil mögött megszerzett ezüstérem az első ligába jutást jelentette. A Győri Richardsot a '80-as évek közepén, második felében az NB I biztos középcsapataként tartották számon a sportág barátai.
1989 tavaszán a Richards Finomposztógyár bejelentette, hogy a jövőben nem tudja vállalni a csapat működtetését. A gárda végül a 10. helyen végzett a bajnokságban, és névváltozás után továbbra is az első osztályban szerepelt, immáron Győri Sportközpont SE-ként. Az újonnan érkező játékosok (Ádám Zsuzsa, Pajor Jolán, Kiss Csilla, Németh Jolán) mellett Laczó, Bodrogi, Horváth Zs. és Horváth K. személyében egy sor saját nevelésű, serdülő korú kézilabdázó kapott lehetőséget hétről hétre. A gárda megőrizte középcsapat státuszát, az időközben őszi-tavaszi rendszerűvé átalakított bajnokságban az 1991/92-es szezonban a 6. helyen végezett.
Időközben komoly változások történtek a Rába ETO háza táján, a korábbi ügyvezető elnököt, Szániel Jánost Kovács Jenő váltotta. Kovács az első pillanattól nyíltan hangoztatta, hogy a labdarúgáson kívül nem tart igényt a többi szakosztályra. Emiatt 1992 őszén a Rába ETO férfi kézilabda csapata beleolvadt a Győri Sportközpont SE-be, majd novemberben a Győri Sportközpont SE-ből megalakult a Győri ETO Kézilabda Club, melynek "gazdája" Győr város önkormányzata volt. Az 1979-ben megszűnt női szakosztály "hazatért", újra ETO néven szerepelt a sportág élvonalában.

4. Újra ETO
Az 1992/93-as bajnoki szezont még Győri Sportközpont SE-ként kezdő csapat tavasszal már Győri ETO KC-ként zárta 12. helyen a pontvadászatot. 1993 nyarán névadó szponzor állt az együttes mögé, négy idényen át Győri Keksz ETO-ként szerepeltek a lányok. Komoly erősítések történtek ezen a nyáron: Debrecenből költözött Győrbe Mátéfi Eszter és Szántó Anna, akik hamar beilleszkedtek a Horváth Mariann, Hoffmann Beáta, Nagy Anikó, Szabados Gabriella fémjelezte csapatba. Az 1993/94-es szezont végül 5. helyen zárta a Horváth Lajos irányította ETO, Mátéfi Eszter pedig az NB I gólkirálynője lett. A következő esztendőben nem sikerült az előrelépés, az 1994/95-ös idényben ugyancsak ötödik lett a csapat, kispadján az akkor NB I-ben újonc edzővel, Róth Kálmánnal. Ebben az évben azonban az ötödik hely is nemzetközi kupaszereplést ért, így az ETO női csapata története során először mutatkozhatott be Európának. A svájci Amicita Zürich elleni City Kupa nyitány után azonban a Silcotub Zalau már megálljt parancsolt a Hoffmann Beáta, Szántó Anna, Nagy Anikó, Mátéfi Eszter, Horváth Mariann ötös vezérelte csapatnak, mely ekkor már soraiban tudta az elkövetkező évtized meghatározó magyar kézilabdázói közül Pálinger Katalint, Pigniczki Krisztinát és Kulcsár Anitát is. A csapat végül a 4. helyen zárta az 1995/96-os bajnokságot.
Az új idény kezdetén aztán már a nyáron külföldről hazatérő Hikádé István ült az ETO kispadján. A következő hónapok azonban nem igazolták az edőváltás helyességét: rövidesen Vura József lett a tréner. A csapat három fordulót ért meg a City kupában, a bajnokságban azonban csak az ötödik helyen végzett. (Ez volt egyébként mindmáig az utolsó esztendő, amikor az ETO nem a dobogón fejezte be a szezont.)
Az 1997/98-as évadban a csapat immár Graboplast ETO néven a második helyen végzett, ugyanannyi pontot szerzve, mint a harmadik helyezett Ferencváros. Ebben a szezonban az előző idénybeli gyengébb bajnoki teljesítmény miatt az ETO nem vett részt a nemzetközi küzdelmekben, ám a következő évi EHF-kupa szereplés kárpotólta a szurkolókat! 1999 tavaszán az együttes magabiztosan menetelt a döntőig, itt azonban a hazai három gólos győzelem ellenére fejet kellett hajtania a jobb erőkből álló Viborg előtt. A bajnokságban újra a bronzérem jutott a lányoknak, és a Magyar Kupában is harmadik helyet szerezte meg a csapat.
Az 1999/2000-es idény nem várt izgalmakat hozott. Az évad előtt a bajnoki cím megszerzésére is esélyesnek tartott Graboplast végül a második helyre futott be, érdekes körülmények között. Az utolsó fordulóban Orosházán elvesztett meccsét megóvta az ETO, a Magyar Kézilabda Szövetség pedig a találkozó újrajátszását rendelte el. Ezt a döntést azonban a Dunaferr óvta meg. Végül a dunaújvárosi beadványt elutasították, a megismételt mérkőzésen pedig az ETO legyőzte a békésieket, és története során először szerzett jogot a Bajnokok Ligája indulásra. Az év krónikájához tartozik még, hogy a Dunaferr máig fájó emlékű revánsot vett a győri csapaton: 29:17 arányban diadalmaskodtak a Magyar Kupa fináléjában.
A 2000/2001-es szezon a Bajnokok Ligája szereplés miatt marad emlékezetes. A selejtezőben nagy csatában, összesítésben egy gólos különbséggel múlta felül az ETO a Montex Lublin együttesét, és a csoportküzdelmek során a Valencia, a Szpartak Kijev és a Krim Neutro Roberts Ljubljana csapataival mérkőzött. Bár a lányok kétszer is döntetlent értek el a korszak sztárcsapata, a Ljubljana ellen, elsősorban a Valencia elleni hazai vereség miatt nem sikerült a továbbjutás. Szezon közben igazolt a Dunaferrhez az ETO saját nevelésű kézilabdázója, a mára a világ legjobb kapusai között számon tartott Pálinger Katalin, akinek pótlására Sirina Irina érkezett. A bajnokságban a némileg csalódást keltő harmadik helyen végzett az ETO.
Az átigazolási időszakban nagy veszteségek érték az együttest: Pigniczki Krisztina Dunaújvárosba, Kulcsár Anita a Cornexibe, Nagy Anikó Frederikshavnba, Horváth Mariann a Wiener Neustadtba, Kereki Edina Debrecenbe igazolt, Hoffmann Beáta pedig visszavonult. Túlzás nélkül kijelenthető: teljesen új csapatot kellett építeni. Ekkor érkezett Győrbe Nitescu Carmen, idény közben pedig Prok Beatrixért cserébe a Vasasból Vérten Orsolya. Kényszerűségből ugyan, de ekkor léptek elő főszereplővé a győri utánpótlás kiválóságai: Görbicz Anita, Mehlmann Ibolya, Jókai Nóra, Petróczi Viktória, valamint az egy évvel korában a Cornexitől igazolt, egyre jobb formát mutató Lovász Zsuzsanna és az addig jobbára csak epizodista Kindl Gabriella.  A 2001/2002-es szezonnak nekivágó "csikócsapat" nagy menetelésbe kezdett, melynek végeredménye az EHF-kupa döntője lett. A Baekkelagets Oslo elleni nagyszerű hangulatú elődöntő után az Ikasttal vívott döntő első mérkőzését is megnyerte az ETO Győrben, azonban a dániai visszavágón érvényesült a nagyobb rutin, és az Ikast nemzetközi alakulata otthon tartotta a trófeát. Az új, rájátszásos rendszerben lebonyolított bajnokság végén újra a bronzérem jutott a győri lányoknak.
A bajnokság befejezése után játszották le a Magyar Kupa négyes döntőjét a Népligetben. A Hódmezővásárhely elleni, nehezen megnyert elődöntő után az ETO a Dunaferr-rel találta magát szemben a döntőben, és 24:24-es döntetetlen után hétméteresekkel veszítette el a finálét.
A 2002/2003-as bajnoki év még Vura Józseffel a kispadon kezdődött, azonban néhány nem várt idegenbeli vereség után a klub vezetése a váltás mellett döntött. Januárban az addig az utánpótlás csapatokat irányító Róth Kálmánt nevezték ki vezetőedzőnek, aki mindjárt egy népligeti, Ferencváros elleni győzelemmel debütált a kispadon. A KEK-ben az elődöntőig jutott az ETO, itt azonban egy nagy arányú besanconi vereség megpecsételte a csapat sorsát. A bajnoki küzdelmeket a harmadik helyen zárta a gárda, magabiztosan megelőzve a szakemberek által esélyesebbnek tartott, alaposan megerősített Cornexit. Ebben a szezonban szerepelt először zöld-fehér szerelésben a nyáron igazolt Ana Dokic, robbant be az élvonalba Mörtel Renáta, kapott mind több lehetőséget a 17 éves Bódi Bernadett, és dörömbölt egyre hangosabban a felnőttcsapat kapuján Herr Orsolya. Első NB I-es labdaérintéséből Temes Bernadett gólt lőtt a Ferencváros ellen. 2002 decemberében Kindl Gabriella Dunaújvárosba távozott..
2003 nyarán újabb tehetséges fiatalok érkeztek az ETO-hoz: Juhász Gabriella Debrecenből, Monika Kovacicova Békéscsabáról, Borbás Rita Esztergomból költözött Győrbe. Lovász Zsuzsanna viszont követte Kindl Gabriellát, és a Dunaferrbe igazolt.
Fantasztikusan indult az új idény, a sérült Mehlmann Ibolyát, Carmen Nitescut és Borbás Ritát nélkülöző, Sirina Irinát leszámítva csak ifjúsági és junior korú játékosokkal felálló ETO 28:27-re győzött a legjobb csapatával felálló Dunaferr ellen Dunaújvárosban. Az újvárosiak óvással próbálkoztak, mindhiába. Az EHF-kupa szereplés az elmúlt években megszokott forgatókönyv szerint alakult: nagyszerű menetelés májusig, majd öszezuhanás a fináléban. Ezúttal ismét a dán Viborg lett a kupagyőztes.

Áprilisban Győrben rendezték a Magyar Kupa négyes döntőjét. Nagy volt a készülődés városszerte: vezetők, játékosok, szurkolók egyaránt a női csapat újkori történetének első aranyérmét remélték. A Fradi elleni, hetesekkel megnyert elődöntő után azonban a Dunaferr elleni finálé fájó vereséget hozott.
Az EHF-kupa mérkőzéseitől fáradt csapat végül hatalmas hajrával futott be a bajnokság második helyére: rájátszásbeli utolsó négy meccsét megnyerte az ETO, Vácon például időn túli szabaddobással. Az ezüstérem alapján a lányok a Bajnokok Ligája selejtezőjére készülhettek. Ebben az évben lépett pályára először a felnőttek között Bognár Barbara.
A 2004/2005-ös idénynek komoly erősítésekkel vágott neki az ETO. Két sokszoros román válogatott húzott zöld-fehér mezt: a Rapid Bucurestiből Aurelia Bradeanu, az Itxako Estellaból pedig Simona Gogirla érkezett Győrbe. A felkészülést hátráltatta, hogy az együttes három meghatározó játékosa az olimpia miatt a felnőtt-, fiataljai pedig – megszokott módon – a juniorválogatottban töltötték a nyarat, így őszre nem állt össze a csapatjáték. Talán ennek tudható be, hogy a Motor Zaporizzsja elleni BL-selejtezőt, ha csak egy góllal is, de elbukta az ETO.
A bajnokságban sokáig a Dunaferr vezetett (elsősorban szeptemberi győri győzelmének köszönhetően), azonban januárban két mérkőzésen is olyan játékos lépett pályára a piros-fehéreknél, aki arra nem lett volna jogosult, ezért a Szövetség pontokat vont le a dunaújvárosiaktól. Az alapszakaszt az ETO nyerte. Közben azonban megszületett az oly régen várt első "újkori" arany. Április első hétvégéjén ismét a Magvassy sportcsarnok adott otthon a Magyar Kupa fináléjának, és az ETO a döntőben 26:24 arányban diadalmaskodott az országos média túlzott szimpátiáját élvező Dunaferr-rel szemben. Megkezdődött a bajnoki rájátszás, melybe a Cornexi elleni, már-már szokásosnak mondható EHF-kupa döntő ékelődött be. Az első mérkőzésen Győrben úgy nyert az ETO 27:21-re, hogy alig több, mint negyedórányi játék után már 8 góllal vezetett. A kupagyőzelemben biztos mintegy ezer győri drukker aztán egy héttel később csalódottan látta, hogy a szétesett ETO semmilyen ellenállást nem tanúsítva bukta el a döntő visszavágóját.
Három nappal később újabb, sorsdöntő meccs következett a bajnokságban, melyet hatalmas győzniakarással nyert meg az ETO Budapesten a Ferencváros ellen. A Cornexi csak kirándulni jött Győrbe, így következett a Dunaferr elleni bajnoki döntő. A mérkőzésen szlovén játékvezetők fújták a sípot, és az ETO nagyszerű játékkal, elsősorban Herr Orsolya parádés teljesítményének köszönhetően 25:15-ra győzött, 46 év után ismét elhódítva ezzel a bajnoki címet.
A 2005/2006-os szezon előtt a Dunaferrbe távozott a Borbás Rita, Mehlmann Ibolya és Sirina Irina, a Fradiba igazolt a saját nevelésű Szamoránsky Piroska. A dán GOG Gudméből tért haza Nagy Krisztina, a Silcotub Zalauból pedig Ana-Maria Lazer lett az ETO kézilabdázója. Nagyszerű ősz után (száz százalékos teljesítmény a bajnokságban) a Bajnokok Ligájában januárban több pofon is érte az ETO-t a Kometal Szkopje és az Aalborg ellen, így hiába volt a Dinamo Volgográd elleni barvúros kettős győzelem, a csapat végül csak a harmadik helyen végzett a csoportban, és a KEK-ben folytathatta. Itt azonban ismét a döntőig meneteltek Görbiczék, ahol a Buducnost Podgorica volt az ellenfél. A legendás Moraca csarnokban jó második félidei játékának köszönhetően döntetlent ért el a csapat, így kézzelfogható közelségbe került egy európai trófea begyűjtése. Sajnos ismét nem sikerült a bravúr, a Podgorica győri győzelmével hódította el a kupát.
A hazai kupasorozatban azonban ismét diadalmaskodott az ETO. A gödöllői finálé elődöntőjén a Fradi adta meg magát, a döntőben pedig a Cornexi volt kénytelen fejet hajtani.
A bajnokság az őszi hibátlan menetelés után a vártnál szorosabban alakult. Ennek részben oka lehetett a csapatot sújtó páratlan sérüléshullám, szinte nem volt olyan kézilabdázó, aki hosszabb-rövidebb ideig ne hiányzott volna. A több meghatározó játékosát nélkülöző, az alapszakaszt megnyerő ETO a rájátszás első szakaszában két vereséget is elszenvedett, így győzelmi kényszerrel lépett pályára Dunaújvárosban, ahol a mérkőzés során csak egyszer, az utolsó percben vezetett, ám ez is elég volt az egygólos diadalhoz. A Debrecen elleni hazai győzelmet követően a Fradi érkezett ki-ki meccset játszani a Magvassy sportcsarnokba, és nagy csatában végül az ETO győzött egy góllal, megvédve ezzel bajnoki címét.   A szezon során épült be az ETO-ba a győri utánpótlás két újabb tehetséges tagja, Herr Anita és Oross Nilla. 
Az esztendő krónikájához tartozik még, hogy a World Handball Magazine szavazásán Görbicz Anitát meggyőző fölénnyel választották a világ legjobb női kézilabdázójává.

BL: az első négy közé jutás 

A 2006/2007-es szezonra távozott a csapatból Farkas Andrea, Herr Anita, Kisfaludy Anett, Mörtel Renáta, Nagy Krisztina, Oross Nilla, Mayer Szabina és Zomborszki Edit, viszont érkezett Drávai Gyöngyi az utánpótlásból, Stancuta Guiu, Hornyák Ágnes, Radulovics Bojana és Simona Spiridon.
A Bajnokok Ligájában a négy közé jutásért a Larvikon kettős győzelemmel lépett túl a csapatunk, de az elődöntőben a világválogatott Slagelse DT Dániában hat, Győrött nyolc góllal bizonyult jobbnak.
A Magyar Bajnokságban ezüstérmes lett az ETO: az utolsó, felfokozott hangulatú mérkőzésen a Ferencváros győzött és lett magyar bajnok.
A Magyar Kupában viszont a döntőn az FTC ellen már parádézott a csapat, magabiztos játékkal 35-28 arányú győzelemmel nyerte meg a kupát.

A 2007/2008-as szezon elején távozó játékosok: Bódi Bernadett, Bognár Barbara, Simona Gogirla, Stancuta Guiu, Juhász Gabriella, Kovacsicz Mónika, Petróczi Viktória, Radulovics Bojana és Ana-Maria Somoi. Érkeztek viszont Karnik Szabina, Katarina Marvikova, Pálinger Katalin, Tomori Zsuzsanna és az utánpótlásból Deáki Dóra, Horváth Bernadett, Hosszu Boglárka, Kisfaludy Anett, Kovacsics Anikó, Oguntoye Viktória, Szölösi Patrícia. Ezt az évadot új edzővel: Konkoly Csabával kezdte már meg a csapat.

A BL-ben az elődöntőig jutottunk, ott pedig Oroszországban két góllal, míg Győrött hat találattal volt jobb a Zvezda Zvenigorod, megint nem sikerült a döntőbe jutás.
Kettős aranyérem született viszont az itthoni megmérettetéseken: az NB I-ben az olimpia miatt ebben a szezonban nem rendeztek rájátszást, így a bajnoki cím sorsa az alapszakaszban dőlt el. A Győri Audi ETO KC pontveszteség nélkül szerezte meg a bajnoki címet a Dunaferr és az FTC előtt. A Magyar Kupában a Dunaferr csapatát 30-20 arányban lépte le az Audi ETO KC.

A 2008/2009-es szezon elején távozott Ana Dokic, Drávai Gyöngyi és Temes Bernadett, valamint érkezett Eduarda Amorim, Herr Anita, Mayer Szabina és Rotis-Nagy Gabriella. Az utánpótlásból a felnőtt csapatba került Kokas Viktória és Szalai Babett.
A BL-ben először sikerült döntőbe jutni a Hypo ellen, és bár az első mérkőzésen két góllal bizonyult jobbnak ellenfelénél a csapatunk, de a veszprémi visszavágón három góllal győzött a Viborg, ezzel megnyerte a trófeát.
A Magyar Bajnokságban bár az alapszakaszban két vereség becsúszott a DVSC és az FTC ellen, a rájátszásban már nem volt ellenfél, egy népligeti döntetlen mellett minden mérkőzését megnyert a csapat, így ismét bajnok lett.
Sikerült megnyerni a Magyar Kupát is: a DVSC elleni ötgólos győzelemmel (32-27) ismét kupagyőztes lett a Győri Audi ETO KC. 

2009/2010: távozott a csapatból Herr Anita, Herr Orsolya, Karnik Szabina, Kokas Viktória, Rotis-Nagy Gabriella és Szalai Babett. Erősítésnek érkezett Orbán Adrienn, és a fiatalok közül Pelczéder Orsolya, Palkó Fruzsina, Planéta Szimonetta, Tarjányi Szilvia, Tóth Eszter, Víg Vivien és Virág Noémi kapott játéklehetőséget a szezonban.

A Bajnokok Ligájában ismét elődöntős lett az ETO, de hazai pályán a Valcea ellen nem sikerült a győzelem (25-25), ráadásul Romániában az ellenfél győzött négy góllal, így nem jutott döntőbe a Győri Audi ETO KC.
Megnyerte viszont az itthoni trófeákat: a DVSC legyőzésével ismét magyar bajnok lett, a Magyar Kupa döntőjében pedig az FTC ellen tizenhárom gólos (33-20) győzelmet ért el.

A 2010/2011-es szezonra távozott Deáki Dóra, Hosszu Boglárka, Kisfaludy Anett, Oguntoye Viktória, Tarjányi Szilvia, Tomori Zsuzsanna és Víg Vivien. Ekkor érkezett viszont a világ legjobb kapusaként számon tartott Katrine Lunde Haraldsen, valamint Ana Gros, a fiatalok közül pedig Bárány Krisztina, Burghardt Rozália, Csóka Imola, Horváth Dóra, Kurucz Ivett, Pásztor Bettina, Schatzl Nadine és Szemerey Zsófi kapott bizonyítási lehetőséget.
A BL-ben elődöntőig menetelt a csapat, ahol az Itxako Navarra Spanyolországban ötgólos győzelmet aratott (26-21), majd Győrött sem szenvedett vereséget (24-24), ezzel a Győri Audi ETO KC nem jutott a döntőbe.
A Magyar bajnokságban a döntőben ebben a szezonban is a DVSC volt az ellenfél, hazai pályán nyolc góllal győzött az ETO, a visszavágón pedig három góllal bizonyult jobbnak ellenfelénél. Újabb bajnoki cím került a tarsolyba. 
Sikerült megnyerni a Magyar Kupát is: a döntőben a DVSC ellen bizonyult nyolc góllal (29-21) jobbnak az ismét kupagyőzelmet szerző Győri Audi ETO KC.

Nagy volt a változás a 2011/2012-es évad előtt. Távozott Aurelia Bradeanu, Mayer Szabina, Katarina Mravikova, Simona Spiridon, Szegedi Orsolya és Szölösi Patrícia. Jelentős erősítés érkezett azonban Heidi Löke, Andrea Lekic és Jovanka Radicevic személyében, valamint az utánpótlásból Korsós Dorina, Sirián Alexa Szederke és Tóth Gabriella mutatkozhatott be a felnőttek között. Az ősz folyamán Konkoly Csabát Karl-Erik Böhn váltotta a kispadon.

A Bajnokok Ligájában az elődöntőben a Valcea ellen Romániában nyolcgólos hátrányból állt fel a gárda, a végén négy gólra csökkentve a különbséget. Veszprémben óriási mérkőzésen nyolcgólos hazai győzelem született, ezzel ismét döntőbe kerül a csapat. A Veszprém Aréna volt a helyszín, ahol az utolsó öt percben tudta csak megfogni a Podgorica a mérkőzést, így csak kétgólos előnnyel kezdődhetett a visszavágó. Ott is kétgólos hazai siker született, de idegenben lőtt több góllal a Buducnost nyerte a döntőt.
Itthon az NB I-ben a döntőben az FTC ellen egy négygólos hazai siker után Pálinger időntúli büntetőt hárított, amivel győzött és bajnok lett a Győri Audi ETO KC.
A Magyar Kupában a négyes döntőn a Siófok elleni huszonöt gólos siker (48-23) a döntőre is kellő lendületet adott a csapatnak. A Győri Audi ETO KC újabb kupagyőzelmét a Békéscsaba sem tudta meggátolni (42-22).

A csúcson

A várva várt sikert végül a 2012/2013-as szezon hozta meg a csapatnak: az ETO minden tornát megnyert, amelyen elindult! A szezont megelőzően Ana Gros, Vérten Orsolya és Virág Noémi távozott, míg a tehetséges junior korú játékosok többsége a Veszprém Barabás Duna Takarék KC csapatában folytatta pályafutását. Az érkező játékosok: Rédei-Soós Viktória, Hornyák Dóra, Herr Orsolya, Szepesi Ivett, Raphaelle Tervel, és ekkor érkezett Spanyolországból a csapatot BL-győzelemre vezető edző, Ambros Martín. 

A Bajnokok Ligája csoportkör hibátlanul sikerült, majd csúcsot döntve a középdöntőt is pontveszteség nélkül zárta a csapat. A Valcea az elődöntő mérkőzést Bukarestben rendezte, de ez nem zavarta meg a győrieket, kétgólos előnyt gyűjtöttek össze a visszavágóra. Veszprémben sokáig elúszni látszott a döntő, a Valcea magabiztos játékkal vezetett, de az utolsó – felejthetetlen – tíz percben minden győri játékosnak helyén volt a szíve, és bár egy góllal kikapott a csapat, ismét a döntő következett. Az első mérkőzésen Larvikban a szurkolók támogatásával három góllal bizonyult jobbnak ellenfelénél az ETO, majd a veszprémi visszavágón szinte végig vezetve első Bajnokok Ligája kupagyőzelmét érte el a Győri Audi ETO KC.
A Magyar Bajnokság alapszakaszában egy döntetlen csúszott be a Ferencváros ellen a fővárosban. Az elődöntőben kettős győzelem a Vác ellen, majd a döntőben két sima mérkőzésen lett bajnok a Győri Audi ETO KC az FTC csapatával szemben.
A BL-győzelem birtokában behúztuk a Magyar Kupát is: a Veszprémben megrendezett négyes döntőben előbb a Veszprém Barabás Duna Takarék KC ellen biztosította a döntőbeli szereplést az ETO, majd a fináléban az FTC sem jelentett komolyabb akadályt (36-28). Ismét kupagyőztes a csapat.

És a duplázás

2013/2014. Az első BL címet követően távozott a délszláv légió, Andrea Lekic és Jovanka Radicevic a Vardar csapatát választotta, míg a tehetséges kapus, Szemerey Zsófi a Veszprémhez került. A kapuba Balog Judit érkezett, míg a mezőnyben Katarina Bulatovic és Bognár-Bódi Bernadett erősítette a győrieket. A bajnokság első fordulójában háromgólos vereséget szenvedett az ETO a Népligetben, de ezt követően már nem akadt legyőzője, az alapszakasz és a rájátszás mérkőzéseit is biztosan nyerték Ambros Martín tanítványai. 
A Magyar Kupa ismét Győrbe került. Előbb a Vác (26-16), majd a Fehérvár (27-22) kapitulált a győriek előtt, aztán az elődöntőben a Siófok elleni tizenegy gólos siker adta meg az alaphangot az FTC elleni mérkőzésre. Az ETO könnyed játékkal győzte le fővárosi ellenfelét.
A Bajnokok Ligája csoportmérkőzései során nem akadt legyőzője a győrieknek, az osztrák Hypo, a román Baie Mare, valamint a német Thüringer HC ellen is kétszer győztek. A középdöntőt a Podgorica győri vendégjátéka nyitotta, az ETO hatalmas küzdelemben tudta az egyik pontot Győrött tartani. Larvikban – Karl Erik Böhn emlékmérkőzésén – az ETO magabiztosan győzött, ahogy a Krim elleni találkozókon is. A csoport rangadóját az ötödik fordulóban Podgoricában rendezték. A győriek taktikus játékkal, a helyi közönséggel és körülményekkel nem törődve szereztek egy pontot, ezzel bebiztosították a csoportelsőséget. Az utolsó fordulóban a Larvik vérzett el a Magvassy csarnokban. Az új lebonyolítási rend szerint négyes döntőn dőlt el a BL cím sorsa. Az elődöntőben az ETO három góllal győzte le az FC Midtjylland csapatát, majd a másnapi döntőben megsemmisítette a Buducnost Podgorica együttesét. Összejött a címvédés, a szezonban pedig minden serleg Győrbe került.

2014-15: Hiányzások évada

A sikercsapatból Balog Judit és Hornyák Dóra Vácra, Sirián Szederke Debrecenbe, Soós Viktória a Ferencvároshoz, Katarina Bulatovic a Podgorica csapatához távozott, Raphael Tervel pedig befejezte pályafutását. A szezon kezdetén Katrine Lunde bejelentette, hogy babát vár, az utolsó pillanatba érkezett a helyére Jelena Grubisic. Aztán Görbicz Anita is kiesett, Ő is belevágott a babaprojektbe. A pótlására Macarena Aguilar Diaz érkezett. Jobbátlövő posztra Susann Müller és Planéta Szimonetta érkezett, balátlövőbe Anna Sen. míg beállóba Vesna Milanovic Litre került. Két fiatal kapus, Csapó Kyra és Wéninger Alexa csatlakozott a kerethez. Aztán jöttek a sérülések és az újabb játékosok; Orbán Adrienn helyére Baracskai Patrícia és Jana Knedlíková, Jelena Grubisic helyére Kari Aalvik Grimsbö érkezett. A brazil válogatott téli felkészülésén Eduarda Amorim is megsérült, újabb fájó pont volt a szezonban. Hármas védő posztra érkezett a brazil Tamires Morena Lima de Araújo (sajnos nagyon kevés játéklehetőséget kapott), míg néhány mérkőzésre felkerült a felnőtt keretbe az irányító Lakatos Rita. Az ősz a sok változás ellenére jól alakult, a Szuperkupa megnyerése után hibátlanul teljesített a csapat a bajnokságban, a Magyar Kupában és a Bajnokok Ligájában is. Ráadásul új otthonuk költözhettek a lányok, átadták a régóta várt Audi Aréna Győr létesítményt. A tavasz a sok hiányzó ellenére viszonylag jól folytatódott, bár a BL-ben egygólos vereséget szenvedett az ETO hazai pályán a Larviktól, majd a norvégiai visszavágón sem sikerült a pontszerzés. Ezzel együtt a középdöntőt a csoport második helyén zárta a csapat, így a Vardar Skopje ellen kellett megvívni a párharcot a Final4-ba jutásért. A Macedóniában összeszedett hatgólos vereséget követően Győrött csak döntetlen sikerült elérni, így elszállt az álom. A Magyar Kupa mérkőzéseken a Debrecen nem jelentett komoly akadályt a négybe kerülésért, majd az elődöntőben az Érd sem okozott problémát. A döntőben a Ferencváros sikerült legyőzni, így ismét kupagyőzelemnek örülhettek a szurkolók. A bajnokság utolsó fordulójában a Népligetbe utazott a csapat, ahol a tét nélküli mérkőzésen vereséget szenvedtek. Az elődöntőből az Érd ellen kettős győzelemmel léptek tovább. A döntő első mérkőzését hatalmas küzdelemben büntetőkkel nyerte a Ferencváros és sajnos Győrött is sikerült győzniük, ezzel megszerezték a bajnoki címet.

2015-16: Csak egy kicsi hiányzott

A 2014-15-ös szezon végén nagy volt a játékos mozgás. Macarena Aguilar, Csapó Kyra, Jelena Grubisic, Herr Orsolya, Hornyák Ágnes, Vesna Milanovic Litre, Tamires Morena Lima de Araújo, Susann Müller, Anna Sen, Szepesi Ivett, Baracskai Patrícia és Katrine Lunde is távozott a Rába partjáról. Helyettük Yvette Broch, Nycke Groot, Kiss Éva, Tomori Zsuzsanna, Tóth Gabriella érkezett, az utánpótlásból pedig Hársfalvi Júlia, Lakatos Rita, Hudák Emma és Moharos Vivien is lehetőséget kapott a felnőttek között. A VB után Ida Alstad csatlakozott még a győri kerethez. A bajnokságban ősszel megint nem sikerült a Népligetben győzni, de a nagy ellenfél Dunaújvárosban hagyott egy pontot, így egy fordulóval a vége előtt az FTC elleni győri győzelmet követően szinte már eldőlt az alapszakasz. Az utolsó meccsen aztán csak egy nehezen kiszenvedett dunaújvárosi pont biztosította az elsőséget. A negyeddöntőben a Fehérvár KC, az elődöntőben az Érd, a döntőben pedig az FTC sem okozott gondot a csapatnak, ezzel visszaszerezték a bajnoki címet. Az MK negyedik fordulójában a Dunaújváros ellen tizenöt gól volt a különbség, majd a váciak távoztak Győrből nyolcgólos vereséggel. Az elődöntőben az FTC jól tartotta magát, de a győri győzelmet nem fenyegette veszély. A döntőben az Érd elleni hatgólos győzelem újabb kupasikert eredményezett. A Bajnokok Ligájában selejtezőn kellett kivívni a főtáblát. A Norvégiában megrendezett tornán a szerb Radnicki Kragujevac és a házigazda Glassverket sem jelentett akadályt. A csoportmeccseken megint jött a mumus, az FC Midtjylland Győrből két pontot vitt el és a dániai visszavágón is csak egy pontot sikerült szerezni. A Vardar és a Hypo elleni kettős győzelem azonban csoportelsőséget ért. A középdöntőben a Sävehof és a Bucuresti ellen kétszer sikerült győzni, a Podgorica ellen pedig egy győzelem és egy vereség volt a mérleg. A Final Four-ba jutásért jött az FTC. A Dabason megrendezett mérkőzésen 31-18, a győri visszavágón 40-23 volt az eredmény, így jöhetett a nagy visszatérés. Az elődöntőben a Podgorica volt az ellenfél, nagy küzdelemben egygólos győri siker született. A döntőben a CSM Bucuresti ellen kellett volna feltenni a koronát, de sajnos ez nem sikerült, apró hibák miatt előbb hosszabbítás jött, majd pedig hétméteresek. Itt jobbak voltak a románok, nem sikerült a győzelem.

2016-17: Majdnem minden összejött

A szezont egy nagy fogással nyitotta a győri csapat, Nora Mörk érkezett a Rába partjára. A rövid felkészülés miatt az FTC úgy alakította a bajnoki sorsolást, hogy még a szezon elején megmérkőzhessen a győriekkel. Ez nem jött össze, kilenc góllal győzött az ETO és ez megalapozta az egész szezont. A bajnokságban mindössze egy pontot hullajtott el a csapat, ezt ismét a Népligetben. Mivel a fővárosiaknak más csapatokkal is meggyűlt a baja, a bajnokságot hat pontos előnnyel zárták a győriek.
A Magyar Kupa négyes döntője megint új helyszínt kapott, most éppen Kecskemétet. Az elődöntő a DVSC ellen sima volt (34-14), de a döntőben megint jött az FTC, és végig jobban játszott a győrieknél. Elmaradt a címvédés.
A Bajnokok Ligája csoportkörben sikerült visszavágni a Bukarestnek, de a mumus, FC Midtjylland ismét megtréfálta a csapatot. A középdöntőben hazai pályán a Larvik HK ellen a sírból hozták vissza a lányok a meccset, aztán a többi már sima volt. A négy közé jutásért következett a Metz gárdája. Franciaországban Ana Gros vezérletével egy góllal jobbnak bizonyultak a hazaiak, de Győrött hattal győzött az ETO és jöhetett a FinalFour. A sorsolás szeszélye a Buducnost csapatát küldte az elődöntőben, ahol nagyon simán győzött a zöld-fehér csapat (26-20), majd a fináléban a HC Vardar ellen meg kellett küzdeni minden egyes gólért. Az első játékrész végén az ETO vezetett három góllal (15-12), de ez az előny elfogyott a második félidőben. A hosszabbítást a győriek kezdték jobban, három góllal elhúztak, de a Vardar szívós munkával csökkentette a különbséget. Szerencsére mindig volt olyan játékos, aki továbblendítette a magyar csapatot, így a végén egygólos siker született. Ez volt a harmadik BL cím.

2017-18: Újabb triplázás!
Az új szezonra ismét sikerült egy nagy nevet igazolni, Stine Bredal Oftedal Párizsból költözött Győrbe. Sikerült megszerezni Anne Mette Hansent és az előző szezon végén a visszavonulását bejelentő Anja Althaust is. Rajtuk kívül Fodor Csenge érkezett a NEKA-tól. A bajnokságban ismét a Népligetben maradt két pont, aminek nagy jelentősége volt a végső hajrában. Mivel az FTC minden mérkőzésén győzött, így május 2-án Győrött mindenképpen le kellett győzni a riválist. Sajnos csak két góllal sikerült, és mivel a Versenykiírásban az idegenben lőtt több gól nem számít, így az utolsó két forduló nagy rohanás volt. Ebből a győriek jöttek ki jobban, összesítésben egy góllal előzték meg ellenfelüket és megszerezték tizennegyedik bajnoki címüket.
A Magyar Kupa négyes döntő idén is új helyszínen került megrendezésre, most a Papp László Budapest Sportarénában. Teljesen véletlenül az elődöntőben az FTC volt az ellenfél és egy rendkívül kiélezett mérkőzésen büntető dobások után jutott a döntőbe a győri csapat, ahol az Érd ellen sikerült visszahódítani a címet.

A Bajnokok Ligáját címvédőként kezdte meg az együttes. Ősszel mindössze a Rostov-Don bizonyult jobbnak a győrieknél, de így is csoportelsőként sikerült a továbbjutás a halálcsoportból. A középdöntőben is becsúszott egy vereség Bukarestben, de talán ez az eredmény pörgette fel a játékosokat és ezt követően minden mérkőzését megnyerve lett csoportelső. Az elődöntőben az egykor szebb napokat megélt Podgorica elleni kettős győzelem Final Four-t ért. Budapesten ismét a CSM Bucuresti következett, de ezen a mérkőzésen a győriek minden erejüket beleadva legyőzték ellenfelüket, így megismétlődött az előző évi döntő, ahol a HC Vardar komplett kerete ellen egy rendkívül fáradt, de borzasztóan lelkes Győri Audi ETO KC vette fel a küzdelmet, és ismét hosszabbításban győzött, megvédve címét, megszerezve negyedik trófeáját.
Ezek az eredmények azért is jelentősek, mert ebben a szezonban sem kerülte el a csapatot a sérüléshullám, Ambros Martín – aki a szezon végével távozott – alig-alig tudta legjobb összeállításában pályára küldeni csapatát.

2018-19: És megint tripla!

Hat sikeres idény után távozott Ambros Martín, ráadásul a szezon kezdete előtt Yvette Broch bejelentette, hogy felfüggeszti pályafutását. Anja Althaus visszavonult, Mireya Gonzalez kölcsönszerződése lejárt, Binó Boglárka pedig Békéscsabán kezdte meg a szezont. Kapuba Amandine Suzanne Monique Leynaud, beálló posztra Kari Brattset, irányító helyre Veronica Kristiansen érkezett, az utánpótlásból Farkas Johanna, Kellermann Dóra, Kürthi Laura és Ács Bianka került fel a felnőtt keretbe. Ősszel tizenöt meccset játszott a csapat, mindegyiken győzött. A Bajnokok Ligájában végre szerencsés sorsolást kapott az ETO, az RK Krim Mercator, a HC Podravka Vegeta és a Thüringer HC került a győriek csoportjába. Az év végén Crina Pintea csatlakozott a csapathoz, aki első mérkőzésén az FTC elleni nyolc góljával mutatkozott be Győrött, majd január végén a CSM Bucuresti hálóját terhelte meg kilenc találattal. Az év eleji menetelés legnehezebb mérkőzését Kisvárdán játszotta az ETO, ahol mindössze két góllal tudott nyerni. A bajnoki és nemzetközi kupameccsek közé becsúszott egy MK találkozó is, a Mosonmagyaróvár 10 góllal maradt alul az Audi Arénában. A Bajnokok Ligájában két meglepő döntetlen született az FTC ellen, de ezekkel együtt is biztosan nyert a középdöntős csoportot az ETO. A Magyar Kupa négyes döntőjét Debrecenben rendezték, ahol az elődöntőben az Érd elleni tizenhárom gólos sikert követően a döntőben az FTC elleni három gólos győzelem a tizennegyedik kupagyőzelmet jelentette. Az Odense HC ellen a BL negyeddöntő mindkét mérkőzését nyerte a csapat. A bajnokságban az FTC elleni idegenbeli sikerrel nagyon közel karült a címvédéshez az ETO, ehhez csak az Eger és a Mosonmagyaróvár ellen kellett győzni, ami sikerült is. Tizenötödik bajnoki címét ünnepelte a csapat. A Bajnokok Ligája elődöntőjében a norvég Vipers Kristiansand nem okozott problémát. A döntőben Ambros Martín új csapata, a Rostov-Don volt az ellenfél. A második félidő közepéig négy-öt gól volt a győriek előnye, de ezt követően nagyobb sebességre kapcsoltak az oroszok, fokozatosan dolgozták le hátrányukat. Az utolsó másodpercben még Grimsbö végett egy lövést, megmaradt egy gól az előnyből. A Győri Audi ETO KC ötödször nyerte meg a legrangosabb sorozatot.

http://www.gyorietoksze.hu/?page_id=1489

Előzmény: KE80 (139)