Kicsi_Lany Creative Commons License 1999.06.21 0 0 73
Nem csatlakoznek igazabol senkihez, mert mar tul sokfele kellene utalgatnom. Ehelyett inkabb egyszeruen leirom en hogyan is gondolkodok errol a kerdesrol. Nem hiszem, hogy a szakmunkasok es az egyetemet vegzett ferfiak es nok kozott definicio-szeruen ne lehetne kapcsolat, mondom ezt meg akkor is, ha ugy gondolom, hogy a nyitottsag, a legalabb reszben azonos erdeklodes, a beszelgetes es kommunikalas kepessege alapveto fontossagu barmely kapcsolatnal (kivetel a lerohanas es elrohanas jellegu egyuttlet, de ez meg nem kapcsolat :-)) ). Ezeket a kepessegeket pedig barmennyire is meglepo, nem az egyetemeken lehet csak megtanulni. En egy nemsokara tobb-diplomas, majd nemsokara meg posztgradualis fokozattal rendelkezo emberke vagyok, aki meg raadasul elso generacios ertelmiseginek is mondhatja magat. Eleg sokat mozgok tehat a diplomasok magas tarsasagban, s igen szep szammal vannak kotodeseim a nem-diplomasok koreihez is.

Tapasztalataim alapjan, a diplomasok ugy 'globalice' eloszeretettel nezik le nem-diplomas tarsaikat, nagyjabol 'hulyebbnek' es nem elegge kepzettnek belyegezve oket. Ez engem elegge fel szokott haboritani, mert - gondoljunk csak egyetemi evfolyamtarsainkra - igen sok bunko es szakbarbar diplomas, ergo NEM ERTELMISEGI kerul ki az egyetemekrol, akikkel nemigen lehet masrol beszelgetni, mint a munkajukrol. Ez a tipusu 'muveltseg' nem tekintheto muveltsegnek, maximum valamifele szakmai tudasnak, ami edes-keves minosegi barati es egyeb kapcsolatok tartos fenntartasahoz. Ez az un. ERTELMISEGI GOG nevu tarsasjatek egyebkent erdekes modon Magyarorszagon lenyegesen erosebb, mint a nyugat-europai vagy eszak-amerikai tarsadalmakban.... El lehet gondolkodni azon, hogy miert..

Ennek ellenere azt is elmondhatom, hogy a parkapcsolataim majdnem kizarolag az un diplomas korbol kerult ki, de nem azert, mert nem tudnam elkepzelni az eletemet (vagy annak egy szakaszat) egy nyitott gondolkodasu, fogekony nem-diplomassal. Pusztan csak azert, mert mind a tanulas, mind a melo ideje alatt dominansan diplomas vagy diplomas-palanta tarsasagom volt. Az ok tehat egyszeruen valoszinuseg-elmeleti, nem pedig az en elzarkozasombol fakado.

Egyebkent is, amikor szoba elegyedek valakivel, akkor a milyen suliba is jartal kerdes, az nem tartozik az elsok koze. Ha vegigdumalunk egy bulit pl. es a buli vegen telefonszamot cserelve tavozunk, nem igazan beszelem le magam a diskurzus folytatasarol, csak mert "nincs papirja az IQ-jarol".

Ha meg valaki olyasvalakivel futok ossze, akivel az elso szavak utan kiderul, hogy nem tudunk egymassal ertelmesen szot valtani, akkor tolem akarmilyen sokdiplomas PhD-tarsam is lehet az illeto, egyszeruen nem szivesen toltom vele egyutt az idomet.

Szamomra ez ilyen egyszeru.

Udv, Kicsi_Lany

PS, ja, jut eszembe.... a papir raadasul potolhato... lehet tanulasra osztonozni... eleg sokan tanulnak ma mar akar a harmincas eveikben is. A papir es az ezzel jaro tenyleges tudas potolhato. A muveltseg meg papir nelkul is megszerezheto, sot mi tobb, papir nelkul is kihagyhato... Udv.