MIHALA Creative Commons License 1999.06.21 0 0 37
Helló!
Oltran, Buzgó Mócsing kontra időjárás, éghajlat
Oltran nem a Föld alakja, hanem a viselkedése miatt szeretné azt gondolni, hogy az élő szervezet...
Talán hallottatok már a lepkéről amely ha Moszkvában örvényt kavar a szárnycsapásaival Washingtonban vihart okoz, azaz megjósolhatatlanná teszi az időjárást pár órás/napos távlaton túl.
Vagy: Képzeljetek el egy lankás mederben guruló golyót. A golyó az időjárás éppen aktuális állapota, ahogyan mérni tudjuk, a meder az éghajlat. A golyó ide oda gurul, bármely kis egyenetlenségtől megpattan, irányt vált, de a mederben marad, tehát az éghajlat rendelkezik egyfajta stabilitással, ami egyébbként az élő rendszerek sajátja is. Az emberi szennyező tevékenység, az üvegházhatást okozó széndioxid kibocsájtás feltölti ezt a medret, és a golyó így áttévedhet egy másikba. Ilyesmi az évmilliók során már nem egyszer megtörtént, a baj csak a változás sebességével van, ami jóval gyorsabb mint az evolúciós változások, kimeríti az ökológiai rendszerek
alkalmazkodóképességét. Egy kis sci-fi: ha lenne elég tiszta energia nem lenne probléma hatalmas szén dioxid megkötő üzemeket építeni.

Egyébbként a vákumenergiát kicsatoló szerkezetek általában erősen nemlineáris effektusokon alapulnak, és a területhez felhasznált / felhasználható matematika mondhatni gyerekcipőben jár. Hiszen nincsenek olyan számítógépeink amelyek bonyolult sokismeretlenes nemlin. egyenletrendszereket meg tudnának oldani, és egy adott bonyolultság felett nem is érdemes / lehet ilyeneket építeni. Szóval gond lehet az elméleti megalapozottsággal.

Tisztelt Cactus!
Sajnálom, hogy ilyen szúrós és keserű vagy. Kérlek olvasd el ezt a cikket: www.cool.icestorm.net/zpe.txt . Bár ez csak egy ismeretterjesztő dolog.
Ha tényleg fizikus vagy talán tudnál segíteni a többieknek az energia és egyébb fogalmak tisztázásában. Segíts nekünk!

Még egy kis sci-fi: Holnap fogom a kis ketyerémet, amely vákumkitcsatolós energiaforrása, nomeg halálsugara jóvoltából üveggé olvasztja a földet, és készítek magamnak egy földalatti üvegpalotát. A világítás természetesen olyan lessz mint a napsugárzás, hiszen van elég áram! Egy hermetikusan elzárt, fertőtlenített részben majd salátát termesztek, persze kártevők, meg permetszerek nélkül, függőleges lapokon, tápfolyadékkal. A tápfolyadékot majd finom porrá zúzott ásványokból, és a keletkező biológiai hulladékból állítom elő. Aztán tőllem oszt jöhet a meteór vagy az atom! Bikfakk! :-)

Azoknak szeretnék ajánlani egy kis olvasnivalót akik a tőkés rendszert szidják: A tőkés társaságok világuralma, A globalizáció csapdája. (No meg William Gibson: Neurománc & egyébb kiberpank könyvek.)

Bocs, ha kicsit offtopic voltam:
Mihala