Törölt nick Creative Commons License 1999.06.21 0 0 70
Nahátakkor:

JT rátapintott a lényegre, egyike vagyok azoknak, akik a BME (ex)Folyszabon ott hátul éjjel-nappal BSD előtt ültünk. Annak idején, amikor én az egyetemre kerültem, ez volt egyike azon kevés helynek, ahol a unix nyomult. Emlékezzetek, 90 tájékán kezdődött a PC-k betörése, mindenki kezdte leírni a többi rendszert, arcal a DOS felé.
Ott, a Folyszabon is szépen nyugalomba vonult a PDP másolat TPA, a maga kis 6th Edition Unix.-ával. (Idézet ezen rendszer installálási útmutatójából: "az 1. szalagot helyezzük a szalagos egységbe, majd a konzol kapcsolósorán írjuk be a következő programot, és adjuk rá a vezérlést", majd pár sor oktalis kód. Na ja, akkor még nem volt installshield. Majd később: minimális követelmény a rendszer futtatásához: 48k memória. És ez a gép, igaz, ennél valamivel több volt benn, elvitt egy tucat felhasználót egyszerre).
Sajnos ez a gép akkor már elég amortizált állapotban volt, de nem sokkal előtte érkezett egy VAX11-750 (amiről Hamster lemaradt később :-), valódi BSD4.3 oprendszerrel. Szóval leszámítva a 6th ed. kis kitérőt, én BSD-vel kezdtem. Igaz, akkor volt egy érdekes TDK munka 92-ben, aminek keretében a 6th ed. unix-ot egy másik sráccal együtt átírtuk 286-os PC-re. Sajnos a TDK konferencián egy 3D animálós program látványosabbnak bizonyult, így csak másodikak lettünk a szerény login: szövegunkel a képernyőn, de sebaj. Arra legalább büszke vagyok, hogy megértettem, mi az, amit "you're not expected to understand" (6os unix slp.c 134. sorában szerepel a komment a kernel források között). Ennek ellenére nem tekintem magam nagy unix hackernek, sajnos ahhoz sokkal több idő kellene.
Mindegy, ekkoriban kezdett megjelenni a 386BSD 0.0, ami nem volt más, mint a BSD Net/2 386-os portja, és annyira bugos volt, hogy gyakorlatilag használhatatlan volt. Aztán megjelent a 0.1, a NetBSD, a FreeBSD és az OpenBSD. Én azt hiszem leginkább azért lettem BSD user, mert ez került először a kezembe, és nem a Linux (ami akkoriban még sokkal kevésbé volt kiforrott).
Számomra úgy tűnik, hogy tényleg megközelítésben van különbség: ahonnan a BSD jött, ott alaptétel volt, hogy szarból nem építünk várat (mielőtt jönne a flame, olvass tovább): azaz feltételezzük, hogy nem kell iszonyatos hackeléseket csinálni, hogy működjön egy device, nem fogyunk ki interruptokból, van math koproci (a BSD-ben sokaig nem volt korrekt 387 emuláció! Ami volt azt is a linuxból vették át (többek közt a GPL-es freebsd 387 emulációt még én portoltam linuxból), de van nem GPL-es is, ez a támogatott amúgy)), a gép korrekten diagnosztizálja, ha baja van, nem bootolunk át más rendszerre stb, hiszen pl. a VAX az egy viszonylag korrektul megépített szerkezet volt. Ezt kelett a PC (a szar, amiből most építkezünk) szintjére vinni. A Linux fejlődése azonban ezt (mármint a vas gagyiságát) feltételezte, így téve lehetővé, hogy user-friendlybb legyen, a sok mindenfeéle eszköz támogatásával stb. stb.
Ez egyértelműen hátrányba hozta a PC-s BSD-t, a Linuxhoz képes (a másik nagy csapás a BSDI vs. USL per volt). Ugyanakkor pont a lassabb feature dömping a stabil, de megbízhatóbb tulajdonságot adta, talán ezért inkább szerver orientált a BSD.
Az cikkról pedig annyit, hogy szerintem messze nem a Linux sértegetése volt a cél, mégha esetleg sokan úgy gondolják, hanem pont az elvakult -amde tényeket semmibe vevő- istenítés (amiből azt hiszem minden oldalon van elegendő) kifigurázása.
Egyébként pedig szerintem a szabad szoftver arról szól, hogy van alternatíva. És az alternatívákra fel kell hívni a figyelmet. Nos, azt hiszem most ez jól sikerült és ennek örülök.

szabolcs

PS.: pár megjegyzés:

Szaka: A Linux emulációban nem csak az ls fut. De fut az oracle, a doom, staroffice és kitudja még mi. A vmware-t nem próbáltam, ugynis ha felrakok egy oprendszert, akkor a francnak sem hiányzik, hogy egy ablakban egy másikat bootoljak. Lehet, hogy fut, ki kellene próbálni.

Null: véletlenül benne vagyok abban a projektben, ahol az IPv6-os hálózatot csináljuk. A BSD-re azért esett a választás, mert ennek volt megfelelő az IPv6 támogatása akkor. De ezen kívül futtatunk még digital unixot, linuxot, nt-t, cisco-t, bay routert, win95-öt, aix-et ipv6-tal. Mindössze annyiva van, hogy a BSD hálózati kód tekinthető referenciának, a legtöbb rendszer erre épül, igen ismert, régóta van stb. Ennek megfelelően nem véleltlen, hogy új hálózati dolgok fejlesztésénél alap platform.

Nyírő András: BSD-t nem akartok egyszer installni, hamár ilyen jó topikot sikerül az Indexnek gerjesztni? :-)

JT: a rendszeradmin tanfolyam leginkább azért megy linuxon, mert tud DOS partiícóból futni, és a kis diszken így elfért egyszerre a dos es a linux, valamint egy zip file kibontásával újra lehet installni.. A BSD ezt nem tudja. (úgy tűnik a BSD felhasználóknak erre nincs igénye)